İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 1587 sayılı Nüfus Yasasında yapılan değişiklikle nüfus kağıtlarında din hanesi boş bırakılabilecek

Haber Giriş : 06 Ocak 2004 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 1587 sayılı Nüfus Yasasında yapılan değişiklikle nüfus kağıtlarında din hanesi boş bırakılabilecek

Harekete geçen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, nüfus kütüklerinde bir dizi yenilik öngören ilgili kanun değişikliği teklifi için çalışmalara başladı. Genel müdürlük, bazı değişiklikleri şimdiden uygulamaya başladı.

Bugüne kadar nüfus kayıtlarındaki din bölümüne İslam dışındaki bir dini yazdırmak için başvuruda bulunan gayrimüslimlerden, belli bir cemaatin üyesi olup olmadıklarına ilişkin belge isteyen genel müdürlük, din kaydı için kişilerden artık belge istemiyor. Nüfusta din kaydı için bundan sonra kişinin beyanı yeterli sayılacak.
Uygulamaya başlanan ikinci yenilik de, nüfus kaydında artık isteyen din bölümünü boş bırakabilecek. Bunun için kişinin isteğini beyan etmesi yeterli sayılacak.

Belge mazide kaldı

Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Cengiz Aydoğdu, nüfus kayıtlarında din bölümünü düzenleyen herhangi bir maddenin bulunmadığını, bu boşluğun bugüne kadar uygulamadaki kimi düzenlemelerde kapatıldığını söyledi. Bu anlamda ilk örneğin, 1950`li yıllarda müftülüklerin İslam`a geçenlere verdiği `ihtida belgesi` olduğunu belirten Aydoğdu, daha sonra gayrimüslimlerin de `ihtida` veya `vaftiz belgesi` gibi, ilgili cemaat ve ibadethanelerin verdiği belgeler doğrultusunda işlemlerin yapıldığını ifade etti.

Dinin, bireyin en vicdani alanı olduğunu anımsatan genel müdür Aydoğdu, bundan sonra din bölümüne ilişkin kayıtlar ve değişiklik için belge istenmeyeceğini, beyanın yeterli olacağını kaydetti. Bir ay içinde netleşecek yasa teklifinde, yeni nüfus cüzdanı verilmesiyle, nüfus kayıtlarına adres ve istatistiki bilgilerin eklenmesi gibi öneriler de yer alacak.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber