Vergi müfettiş yardımcıları: İkinci bir hak verilsin

Vergi Müfettiş Yardımcılığı yeterlik sınavlarında elenen Vergi Müfettiş Yardımcıları da torba yasada ikinci bir sınav hakkı verilmesine ilişkin kanuni düzenleme yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Şubat 2014 00:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vergi müfettiş yardımcıları: İkinci bir hak verilsin

Mesleğe yarışma sınavı ile başlayan ve üç yılık yetiştirilme dönemi sonunda yeterlik sınavına giren müfettiş yardımcılarına ilişkin tüm kamu kurumları teftiş/denetim birimlerinde yeterlik sınavlarında ikinci bir sınav hakkı varken 178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de bu hususa ilişkin hukuki düzenleme olmaması nedeniyle son bir yıl içerisinde toplamda 100 ün üzerinde vergi müfettiş yardımcısı yeterlik sınavında başarısız sayılarak memur kadrolarına atanma durumuyla karşı karşıya kalmıştır.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı yeterlik sınavlarında elenen Vergi Müfettiş Yardımcıları da torba yasada ikinci bir sınav hakkı verilmesine ilişkin kanuni düzenleme yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedir.

10.7.2011 gün ve 27990 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve yürürlüğe giren 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı denetim birim ve personelini kapsayacak biçimde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu çerçevede, Maliye Bakanlığında hizmet birimi olarak Vergi Denetim Kurumu Başkanlığı oluşturulmuş; Başkanlığa bağlı olmak üzere, Grup Başkanlıkları kurulmuş; Maliye Başmüfettişi, Başhesap Uzmanı, Gelirler Başkontrolörü kadrolarında bulunanlar Vergi Başmüfettişi kadrolarına; Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı, Gelirler Kontrolörü ile Vergi Denetmeni kadrolarında bulunanlar Vergi Müfettişi kadrolarına; aynı unvanların yardımcı kadrolarında bulunanlar ise Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrolarına herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmıştır.

2009 ve 2010 yılında Vergi Müfettişliği giriş sınavını kazanarak başarılı bir şekilde üç yıl görev yapan Vergi Müfettiş Yardımcıları ise 2012 ve 2013 yıllarında 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yetki sınavını kazanmaları, performans değerlendirilmesine esas sicil ve refakat notları da başarılı bulunmaları nedeniyle yardımcılıktan müfettişliğe atanabilmek için gerekli ve zorunlu olan yeterlik sınavlarına girmiştir.

Mesleğe yarışma sınavı ile giren ve üç yılık yetiştirilme dönemi sonunda yeterlik sınavına giren müfettiş yardımcılarına ilişkin tüm kamu kurumları teftiş/denetim birimlerinde yeterlik sınavlarında ikinci bir sınav hakkı varken 178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de bu hususa ilişkin hukuki düzenleme olmaması nedeniyle son bir yıl içerisinde toplamda 100 ün üzerinde vergi müfettiş yardımcısı yeterlik sınavında başarısız sayılarak memur kadrolarına atanma durumuyla karşı karşıya kalmıştır.

Buna karşın 28 Şubat 2009 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 5838 sayılı Kanunun Geçici 4'üncü maddesi ile 2009 yılında daha önce yeterlik sınavından elenenlere bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir sınav hakkı verildiği bilinmektedir.

Yeterlilik sınavına giren ancak başarılı sayılmadığı için mevzuat hükümlerine göre Bakanlık teşkilatında derecelerine uygun memur kadrolarına atanmayla karşı karşıya kalan vergi müfettiş yardımcıları ise Vergi Müfettiş Yardımcılığı yeterlik sınavlarında, ikinci bir sınav hakkı verilmesine ilişkin kanuni düzenleme yapılmasını talep etmektedir. Aşağıda düzenlemenin gerekçesi ve madde metni yer almaktadır.

Elenen vergi müf. yardımcıları telafi sınavı istiyor

178 SAYILI MALİYE BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14.12.1983 tarihli 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-29. maddesinin, altıncı fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yeterlik sınavında başarılı olamayan Vergi Müfettiş yardımcılarına sınav sonucunun tebliğinden itibaren bir yıl içerisinde ikinci bir sınav hakkı verilir; Yeterlik sınavına girmeye hak kazanamayanlar ile yapılan yeterlik sınavlarında başarılı olamayanlar ise Bakanlıkta derecelerine uygun memur kadrolarına atanırlar."

GEREKÇE

Maddenin yürürlük tarihinden önce yeterliğe giren ancak başarılı olamadığı için mevzuat hükümlerine göre memur kadrosuna atanan vergi müfettiş yardımcılarına 28 Şubat 2009 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 5838 sayılı Kanunun Geçici 4'üncü maddesi ile ikinci bir sınav hakkı verilmesi ve aynı durumda olanlara eşit bir düzenleme yapılması gerekeceğinden bu durumda olan vergi müfettiş yardımcılarına yeterlik sınavında ikinci bir hak verilerek tüm teftiş/denetim birimlerindeki uygulamaya paralel bir düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.

(e-ha)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber