Kenan Evren'i ailesi dışında kimse ziyaret etmedi

9 Mayıs'ta hayatını kaybeden, 12 Eylül askeri darbesinin lideri 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Devlet Mezarlığındaki kabrini, gömüldükten sonra ilk kez görüntülendi. Kabrin düzenleme çalışmaları devam ederken, Evren'i yalnızca ailesi ziyaret etti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Mayıs 2015 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kenan Evren'i ailesi dışında kimse ziyaret etmedi

Alev Dönmez

Yapımı süren mermer mezar taşının üzerine geçici olarak konulan afişte Evren'in bilgileri yer alıyor. Kurallara göre çiçek dikmenin yasak olduğu tüm kabirlerin üzerine yalnızca çim ekilebiliyor. Evren'in kabrinin düzenleme çalışmaları ile mezar taşı yazımı devam ediyor. Bu nedenle Evren'in bilgileri mezar taşına yapıştırılan bez bir afişte yer aldı. Evrenin mezar komşuları ise, eski Cumhurbaşkanları Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk.

HAFTA SONLARI BİLE HALKA AÇIK

Bilinen aksine halkın ziyaretine açık olan Devlet Mezarlığının içinde bir de müze yer alıyor. Eski cumhurbaşkanları ve komutanların kişisel eşyaları ve fotoğrafların sergilendiği müze hafta sonları da hizmet veriyor. Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olan 30 Ağustos 1988 yılında Kenan Evren'in açılışını yaptığı Devlet Mezarlığının içinde yer alan 'Karadeniz Havuzu' ise ayrı bir dikkat çekiyor. Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaptırılan ve o dönemde yüzülebilen, Karadeniz ve Marmara denizlerinin şeklini taşıyan havuzun kenarı ziyaretçilere dinlenme imkanı sunuyor.

EN ÇOK ZİYARETÇİ BÜLENT ECEVİT'E

Devlet Mezarlığına yalnızca cumhurbaşkanları defnedilirken, eski Başbakan Bülent Ecevit'in 5 Kasım 2006'da vefatıyla değişen yasayla, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları ve başbakanların da gömülmesine izin çıktı. Eski TBMM başkanları, Sabit Osman Avcı (2009) ile Kemal Güven'in (20013) kabirlerinin bulunduğu Devlet Mezarlığı, İstiklal Harbi'nde görev almış 61 komutanın da ebedi istirahatgahı durumunda olup en çok ziyaret edilen kabirlerin başında geliyor. En fazla ziyaretçi ise Bülent Ecevit'in mezarına gidiyor.

KUTU: Devlet Mezarlığına uzaktan bakılınca da görülebilen ve tören alanını kapsayan sekizgen kubbeli yapı 'Osmanlı Otağı'nı simgeliyor. Otağın altında bulunan, Anısal Duvar, mezarlıkta yatanların adlarından oluşan bitmemiş bir duvar görüntüsünde. Bundan sonra da Devlet Mezarlığı'na defnedilecek isimler için bir taş konulup örülmeye devam edilecek olan bu duvar, Cumhuriyet'in sürekliliği ve gelişimini simgeliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber