Maliye memura yok dedi kendi bürokratına 700 YTL'ye yakın zam yaptı

Haber Giriş : 17 Ağustos 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.NET'in konuya ilişkin "Temsil Tazminatı Alan Personele 500 YTL'lik Kıyak" haberine ulaşmak için tıklayınız.


'Mali disiplin bozulur' diyerek memura enflasyonun üzerinde zam yapılmasına karşı çıkan Maliye Bakanı Unakıtan Meclis kapanmadan önce son dakika operasyonu ile kendi bürokratlarına 700 YTL'ye yakın zam yapılmasına göz yumdu.

Toplu görüşmelerde, "mali disiplin" gerekçesiyle memurlara enflasyonun üzerinde zam yapılmamasını isteyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, kendi bürokratlarına bir kalem oyunuyla 700 YTL'ye yakın zam yapılmasına göz yumduğu ortaya çıktı.

Maliye Bakanlığı'nın zam operasyonu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tatile girmesinden hemen önce yapıldı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine verdirilen bir önergeyle, hakim ve savcıların mali haklarını düzenleyen yasa metnine tüm kamudaki temsil tazminatı ödemelerini düzenleyen bir cümle "teknik gerekçe" ile ekletildi.

Bugüne kadar bürokratların aldıkları ek ödeme tutarı temsil tazminatından düşülüyordu. Yeni düzenlemeyle ek ödeme miktarı ne olursa olsun bürokratlara temsil tazminatının yüzde 80'inin ödenmesi zorunluluğu getirildi. Böylece hem temsil tazminatı hem de ek ödeme alan sayılı kurumlardan biri olan Maliye'deki bürokratlar otomatikman zamlı maaşa kavuşturuldu. Son dakika operasyonu nedeniyle basın ve kamuoyunun gözünden kaçan ve Cumhurbaşkanı'ndan onay alan yeni yasal düzenlemeyle temmuz ayı itibariyle Maliye Bakanlığı Müsteşarı'nn maaşı 665 YTL, genel müdür ve müsteşar yardımcılarının maaşları da 595 YTL artırıldı. 11'de

Bilmece gibi cümle

Hâkim ve savcıların mali haklarının düzenlendiği "Hâkim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Haziran ayında TBMM'ye sevk edildi. TBMM'ye sevk edildiği süreçte sadece hâkim ve savcıların mali haklarının düzenlenmesini öngören tasarıya, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında bir cümle eklendi. Maliye bürokrasisinin teknik gerekçelerle eklettiği cümle; "27.01.2000 tarihli ve 4505 sayılı kanunun 5. maddesinin c bendine, ikinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir: Ancak mahsup işlemleri, görev tazminatına uygulanan mahsupla ilgili hükümler esas alınarak yürütülür" olarak 9. maddede düzenlendi.

Tasarıya TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu aşamasında son dakikada eklenen cümle, gazetecilerin ve kamuoyunun dikkatlerinden kaçırıldı. Teknik bir düzenleme olduğu gerekçesiyle irdelenmeyen madde, TBMM Genel Kurulu'nda da tartışılmadan kabul edildi. Bu haliyle Cumhurbaşkanlığı'ndan da onay alan düzenleme 8 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Nasıl zam aldılar

Bu maddeyle birlikte yeni düzenleme kimi kurumlardaki üst düzey bürokratlara 700 YTL'ye yakın zam olarak yansıdı ve temmuz ayında da kimi üst düzey bürokratlar zamlı maaşlarını aldılar. Yetkililerden alınan bilgiye göre bugüne kadar, hem temsil tazminatı hem de çeşitli isimler altında ek ödeme alan bürokratlara; ek ödeme tutarının tamamı temsil tazminatından düşülüyor ve kalan tutar üzerinden ödeme yapılıyordu. Ancak Hâkim ve Savcılar Yasası'na eklenen cümleyle; bu uygulama değiştirildi ve ek ödeme miktarı ne olursa olsun; temsil tazminatının yüzde 80'inin ödenmesi zorunluluğu getirildi. Bu da hem temsil tazminatı hem de ek ödeme alan bürokratların maaşlarının otomatikman zamlı olması sonucunu doğurdu.

Zam düzenlemesinden yararlanan bürokratların başında Maliye Bakanlığı bürokrasisi geliyor. Yapılan düzenlemeyle Maliye Bakanlığı'nda müsteşarlık maaşına 665 YTL, genel müdür ve müsteşar yardımcılığı maaşlarına da 595 YTL'lik artış yapıldı. Birçok kurumun düzenlemenin dışında kaldığı kaydedilirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dakikada yapılan "zam operasyonu"ndan haberdar olmadığı belirtildi.

İşte son dakika kıyağı madde
Kanun No:5536 Resmi Gazete tarihi: 08-07-2006

Hakim ve Savcılar Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Madde 9: 27/1/2000 tarihli ve 4505 sayılı kanunun 5. maddesinin c bendine ikinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ancak mahsup işlemleri, görev tazminatına uygulanan mahsupla ilgili hükümler esas alınarak yürütülür."

Unakıtan, Şahin'e 'sen varken sendikalara gerek yok' demişti
Memur sendikaları ile hafta başında başlayan toplu görüşmelerde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin yüzde 2.38'lik enflasyon farkının ödenmesi önerisi sendikacıları şaşırtmıştı. Bu konuda Başbakan Erdoğan'dan telefonla onay da alan Şahin'in önerisine Maliye'nin sıcak bakmadığı da ifade edilmişti. Görüşmeler sırasında Mehmet Ali Şahin sendikacılara, "Maliye Bakanı benim için, 'Ne işçi, ne memur sendikalarına gerek yok, Siz yetiyorsunuz' diyor. Ben sizden çok çalışıyorum" demişti. Bugün ikinci turu yapılacak görüşmelerde enflasyon farkının hangi aydan başlayarak ödeneceği tartışılacak. Hükümet, farkı temmuzdan itibaren vermek isterken, memur sendikaları yüzde 2.5'luk yılbaşı zammının aşıldığı nisandan itibaren geçerli olmasını istiyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber