Vali Şahin: Kanuna aykırı davranmanın müeyyidesi var

HDP'nin Kazlıçeşme'de yapmayı planladığı miting hakkında konuşan İstanbul Valisi Şahin, seçimlere son 10 gün kala karar yetkisinin ilçe seçim kurulunda olduğunu hatırlatarak kanuna aykırı davranmanın cezası olacağını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Mayıs 2015 21:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vali Şahin: Kanuna aykırı davranmanın müeyyidesi var

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte yaptıkları basın toplantısında HDP'nin 30 Mayıs'ta İstanbul Kazlıçeşme'de düzenlemeyi planladığı seçim mitingine izin verilip verilmediğine ilişkin soruları yanıtladı.

Şahin, seçimlere son 10 gün kala miting alanına karar verme yetkisinin seçim kanununda belirtildiği üzere Valilik'te değil ilçe seçim kurullarında olduğunu söyleyerek seçim kanununa aykırı davranmanın cezasının da olacağını belirtti:

"Seçim kanununa aykırı davranmanın müeyyidesi, aynı kanunda belirlenmiştir. Biz vatandaşlarımızın herhangi bir şekilde huzursuz olmasını istemiyoruz. Bizim için falan siyasi parti veya siyasi görüş fark etmiyor. Biz burada İstanbul'un, İstanbulluların huzurunu sağlamakla görevliyiz. Biz huzuru ve buradaki insanların en ufak bir şekilde rahatsız olmalarını önleyecek tedbirleri alacağız. Bu konuda da yeterli kuvvetimiz vardır. Ve kararlıyız. Herkesi sağduyuya davet ediyorum. Kanunlara, bu konuda alınmış kararlara uymaya davet ediyorum."

Mevzuatın açık bir şekilde düzenlendiğini hatırlatan Şahin, "Bizim 2911'e göre miting alanı belirleme yetkimiz olmasına rağmen, seçim kanunundaki özel hüküm nedeniyle, bu son 10 gün içerisinde bizim yetkimiz de dahil olmak üzere bütün alanlardaki izin verme, karar verme yetkisi ilçe seçim kurullarındadır. Bu nedenle de siyasi olmayan bir toplantıyı, Fetih Şenliği'nin bile yer tahsisi noktasında İlçe Seçim Kurulu'na müracaat ederek yaptık" dedi.

'Seçim kurulunun Kazlıçeşme ile ilgili bir kararı yok'

Vali Şahin, HDP'nin valilikle 15 Mayıs'ta görüştüğünü, parti yetkililerine de İlçe Seçim Kurulu'na müracaat etmeleri gerektiğinin söylendiğini ifade etti. Şahin sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu yollara başvurulmamış veya bu yollardan sonuç alınmamış. Geçen günlerde maalesef Sayın Cumhurbaşkanlığımız ve Valiliğimiz töhmet altında bırakılırcasına, sanki daha önce müracaat edilmiş de izin alınmışçasına bir açıklama yapıldı. Yenikapı'da yapılan mitingin provokatif amaçlı olduğu söylendi. Bu, gerçeklerden çok uzak bir açıklamadır."

Fetih Şenliği için 27 Mayıs'ta ilçe seçim kuruluna müracaat edildiğini belirten Şahin, HDP'nin daha önce başvurması durumunda bile karar yetkisinin yine İlçe Seçim Kurulu'nda olduğunu söyledi:

"

İlçe Seçim Kurulu müracaat tarihine bakıldığında, 27 Nisan'da müracaat ettiğimiz görülür. Ayrıca 5 Mayıs'ta tekrar teyit etmişiz. İlçe Seçim Kurulu müracaatımızda herhangi bir eksikliğimiz yok. Biz önce müracaat ettik. Onlar önce müracaat etse dahi, bu yetki son 10 günü içerdiği için İlçe Seçim Kurulları'ndaydı. Ve İlçe Seçim Kurulu karar verecekti. Dolayısıyla böyle verilmiş bir karar da yok. Dolayısıyla biz dünkü açıklama zarureti hissettik."

HDP'li yetkililere Maltepe, Bakırköy gibi alanlarında önerildiğini söyleye Şahin "Maalesef o konuda da herhangi bir karşılık almadan polemiğe yol açan bir konu ortaya çıktı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber