Toplu görüşmelerde Kamu Personel Yasa Tasarısı'ndan imtiyazlı kesim çıktı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ağustos 2006 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOPLU GÖRÜŞMELERDE 3. TUR SATIRBAŞLARI:

-Kamu Personel Yasa Tasarısı geri çekildi. Bu tasarıdan imtiyazlı kişiler (Asker, Hâkim ve YÖK) çıkarıldı, gariban memur taslakta.

- Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız:"Uzlaşmak İçin Geldik Masadan Uzlaşarak Kalkmak İstiyoruz"

- "Kesk Genel Başkanı Tombul:"Memurlara En Az 10 Zam Yapılmasını Talep Ediyoruz"

- Memur-Sen Genel Başkanı Aksu:"Yüzde 25 Zam Yapılacağı Ümidini Kaybetmedik"

-Memur maaş artışları görüşülüyor


Toplu görüşmelerin 3. oturumu saat 14:15'te başladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu'ya toplantıya gelişiyle birlikte Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ?Ahmet bey zammı vermişsiniz buraya niye geldiniz. Görüşecek ne kaldı?? diye sordu. Aksu'nun soruyu cevaplamadığı gözlendi.

Toplantıda Kamu Personel Kanun taslağı da dağıtıldı.

Kamu Personel Yasa Tasarısı geri çekildi. Bu tasarıdan imtiyazlı kişiler çıkarıldı Yani asker, hâkim ve YÖK.

Tasarıdaki diğer memurları kapsayanlar için devlet memurları kamu personel tasarısı gündeme getirildi bu yeni tasarının görüşülmesi için süre tanındı tasarının görüşülmesi için komisyonlar oluşturuldu. Toplu görüşmelerden sonra bu tasarının görüşülmesine devam edilecek.

İşte toplantıdan notlar:

Toplantının başlangıcında söz alan Mehmet Ali Şahin, geçmiş toplantıyı değerlendirdi:

Çalışma gruplarından ikisinin iki sayfalık bir rapor sunduğunu belirten Şahin, Maliye ile ilgili kurulan komisyonun çalışmasını bitirmediğini kaydetti. Şahin'in ?Henüz raporları inceleme fırsatım olmadı. Raporların değerlendirmesini Perşembe günü yapalım? önerisi Konfederasyon başkanları tarafından da kabul gördü.

Bu gelişmelerin ardından toplantının ikinci gündem maddesine geçildi. ?Eşit işe eşit ücret prensibinin hayata geçirilmesi, çalışanlar ve kurumlar arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi.? Şeklindeki gündem maddesi için Şahin ?Bu bir yasal düzenleme gerektiriyor. Bunu sağlamaya yönelik kamu kuruluşlarına gönderilen Kamu personel taslağıyla ilgili bir çalışma yapıldı. İtiraz noktaları değerlendirildi.? dedi.

Taslağı konfederasyon başkanlarına dağıtan Şahin ?Kanaatimce bu taslak üzerindeki görüşleri toplu görüşme süresince bir komisyon kurarak değerlendirelim.? önerisinde bulundu. Bu öneriye sıcak bakmayan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ?bu çalışma toplu görüşme esnasında olmaz. Toplu görüşmeler bittikten sonra konuyu ciddi bir şekilde akademisyenlerle birlikte ele alalım ve inceleyelim? dedi. Diğer konfederasyon başkanları da bu görüşe katılarak taslağın toplu görüşmelerden sonra değerlendirilmesini istedi.

İMTİYAZLI KESİM ÇIKTI, MEMUR TASLAKTA

Kamu Personel Kanun taslağıyla ilgili bilgiler veren Şahin ?Bu, kamuda çalışan herkesi kapsayan bir kanun tasarısı.. Gelen görüşler üzerine yargı mensuplarının mali ve sosyal haklarının ayrı düzenlenlenmesi, silahlı kuvvetler ve yökten gelen görüşler üzerine diğer kamu görevlileri olarak tabir ettiğimiz kesimi çıkardık. Hazırladığımız kanun tasarısı 657'ye yakın bir şey oldu. 4/b çalışma statüsünü muhafaza ettik. Sizin de istediğiniz bazı değişiklikleri aldık. Maaş sistemi tamamen değişiyor. Hangi personel hangi gruba giriyor henüz bununla ilgili çalışmayı sonlandırmadık. Tasarının en önemli hükmü bu. Objektif kriterlere bağlamamız lazım. Üstünde anlaşabileceğimiz metini çıkarabilirsek derhal bakanlar kuruluna sevkedelim? dedi.

Ardından gündemin 3. maddesine geçildi. ?Mali ve sosyal haklarla ilgili uygulanacak olan zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, doğum ölüm ve aile yardımı, tedavi ve cenaze yardımı, yiyecek ve giyecek yardımları ile bu mahiyette etkinlik ve verimlilik arttırıcı diğer yardımlardan günün koşullarına uymayanların uygun hale getirilmesi? konulu gündem maddesinin görüşülmesi esnasında Konfederasyonlar maaş artışları için taleplerini de dile getirdiler.

Türkiye Kamu-Sen kamuda çalışan en düşük işçi ücretine eşitlenmesini istedi. Bu bağlamda en düşük memur ücretinin 10023 YTL olmasını talep etti. Bu talebin
hiyerarşik olarak zam ve tazminatlara yansıtılmasını istedi.Kesk'te önceki rakamlarını muhafaza ederek 1050 YTL'lik talebini yineledi. Toplantı öncesinde en düşük devlet memuru maaşı için 1475 YTL'yi telaffuz eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu geri adım atarak 1.000 YTL istedi.

3. TURUN İLK YARISINDA NELER YAŞANDI?

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Kamu İşveren Kurulu ile yaptıkları toplu görüşme masasına uzlaşma için oturduklarını belirterek, kamu çalışanları adına taleplerini gündeme getireceklerini söyledi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, memura en az 10 zam yapılması gerektiğini ifade ederken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise hükümetin yüzde 25 zam yapacağı yönünde duyumlar aldıkları iddiasını sürdürdü.

Hükümet ve yetkili memur sendikaları arasında 2007 yılını kapsayan toplu görüşmelerin 3. turu bugün başladı. Yeni Başbakanlık binasında gerçekleştirilen görüşmelere bazı gazetecilerin içeriye alınmaması damgasını vurdu. Sarı Basın Kartı olmayan medya mensupları kapıdaki görevliler tarafından engellenince karmaşa yaşandı. Konfederasyon başkanları da gazetecilere yönelik bu tavrı açıklamalarında kınadı.

Toplu görüşmeler 3. tur öncesi ilk açıklama Kamu-Sen Başkanı Akyıldız'dan geldi. 2. tur sonunda taleplerini içiren metinleri kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Akyıldız, 3. turda kamu çalışanları adına teklif edecekleri ve teklif edilen değerleri tartışacaklarını kaydetti. Masaya uzlaşmak için geldiklerini belirten Akyıldız, basın mensuplarının içeriye alınmamasını kınadıklarını söyledi.

KESK Başkanı Tombul ise, 2. tur sonunda umut verici gelişmelerin yaşanmadığını ifade ederek, bugün 2. gündem maddesine geçildiğini hatırlattı. Kamudaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi konusunu masaya getireceklerini anlatan Tombul, en az 10 zam yapılmasını istediklerini kaydetti.

Medya mensuplarının içeriye alınmamasına da bir anlam veremediklerini belirten Tombul, "Basın mensuplarının özlük haklarından tam olarak yararlanmasından yanayız. 212 sayılı yasaya göre kadroları yapılmalıdır. Ancak bugün bunun arkasına sığınılarak bazı basın mensuplarının içeriye alınmamasını kınıyoruz" diye konuştu.

Memur-Sen Başkanı Aksu da, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, "Haklarımızı memurlara veremezsiniz" şeklinde sözler söylediğini ileri sürerek, "Kendisi Türkiye'nin bugün bu hale gelmesinin nedeni olan işadamlarının temsilcisidir. Yıllarca kredi dedi aldılar ve birçok kredi geri dönmedi. Herkes kendi işine baksın. Kimin hakkını kime vermiyorsunuz" şeklinde konuştu.

Aksu, hükümetin yüzde 25 zam yapacağı duyumları aldıkları yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise, iddiasının arkasında durdu.

Hükümetin rakamlar üzerine görüşlerini açıklamasının ardından ayrıntıları aktarmaya devam edeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber