Muhasebeciler ortalama 82.6 milyon lira, mali müşavirler ise 789.4 milyon vergi ödüyor.

Haber Giriş : 15 Mart 2004 06:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muhasebeciler ortalama 82.6 milyon lira, mali müşavirler ise 789.4 milyon vergi ödüyor.

 Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi mükellefi doktor, avukat gibi serbest meslek mensupları ile esnafı gerçekçi kazanç bildiriminde bulunmaya zorlarken, vergi sisteminin etkin işlemesi için her zaman yakın işbirliği yaptığı muhasebecilerde hayal kırıklığına uğradı.

Çok sayıda mükellefin, "Ben, bu işlerden anlamam. Muhasebecim veya mali müşavirim, (Ne kadar vergi vermek istiyorsun?) diye soruyor. Ona göre beyanda bulunuyorum" açıklaması üzerine Maliye uzmanları, muhasebecilerin defterlerini karıştırdı. Gelirler Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde 13 bin 681 muhasebecinin mükellef kaydı bulunuyor. Daha çok esnafa mali konularda danışmanlık yapan bin lira vergi ödüyor. Orta ölçekli tüccarların defterlerini tutan 5 bin 813 muhasebeci ve mali müşavirin vergileri, ortalama 789 milyon bin lirada kalıyor. Profesyonel anlamda vergi uzmanı sayılan yeminli 836 mali müşavir ise ortalama 8 milyar 574 milyon vergi veriyor.

UTANANLAR DA VAR
Ankara Defterdarlığı ekiplerinin, mükellef temsilcileri ile yaptığı yüzyüze görüşmelerde ilginç durumlar da ortaya çıktı. Geçen yıl ortalama 200 milyon lira civarında vergi veren minibüsçüler, bu kez beyanlarını ciddi ölçüde artırma yoluna Bu yılki vergi beyanlarını 2003' kıyasla 4 kat artırdıkları görüldü.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber