Kulaklarının üstüne yatıp KEY ödemesini unuttular

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 30 Ekim 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut Edindirme Yardımı ödemeleri Başbakan Erdoğan'ın söz verdiği gibi 2007 yılı başına yetişmiyor. Tasarı, Başbakan'ın sözü üzerine derhal Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti ama bir türlü Meclis Genel Kurulu'na gelemedi

Başbakan Erdoğan'ın, Nisan ayında yaptığı ?KEY paralarını ödeyeceğiz? açıklamasıyla bir anda esmeye başlayan ?KEY rüzgarı?, sessiz sedasız kesildi.

Mayıs ayında Meclis'e gönderilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine ilişkin yasa tasarısı hâlâ Meclis gündeminde görüşülmeyi bekliyor. Tasarı'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmesi sırasında Devlet Bakanı Ali Babacan yaptığı konuşmada, ?Ödemelere yasanın çıkmasının ardından 9-14 ay sonra başlanabileceğini? söylemişti.

Hükümetin 2007 yılının ilk yarısında yapılacağını duyurduğu KEY ödemelerinin, yasa bugün çıksa dahi 2007'ye yetişmesi mümkün olamayacak. KEY paralarının ödenmesinde hazırlıklarla görevlendirilen Emlak GMYO, süreci yürütebilmek için yasayı bekliyor. İlgili bürokratlar, seçime giden hükümetin, vatandaşa verdiği sözü seçimden önce tutmak istemesi halinde sadece tek seçeneği olduğunu belirtiyorlar. Buna göre hükümet, ancak ?vatandaşlara ödenmesi gereken tutarı tek tek hesaplamaktan vazgeçip, belirli bir asgari tutar belirleyerek, herkese aynı tutarı ödeme yolunu seçerse? seçim öncesine yetişebilecek.

Bu yöntemde ilk ödemelerin ardından ?ödeme yapılan vatandaşla mahsuplaşılması? gündeme gelecek. Ancak kayıtları düzenli tutulmamış olan ve yaklaşık 6 milyon kişiye yapılacağı tahmin edilen ödemeler için, hesaplama yolunun seçmek, ödemeleri 2007'den de sonraki bir zamana bırakmak demek. Bu durumda ise ödemelerin kaderi, seçimden sonra kurulacak yeni hükümetin kararına kalacak.

6 MİLYON KİŞİ BEKLİYOR

Plana göre, 1987-1995 arasında adına KEY yatırılmış 6 milyon vatandaşa ödeme yapılacak. Mayıs ayında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen tasarıyla KEY'in nakit veya hisse senedi olarak ödenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Tasarı ile emekli ve mirasçıların da ödemeden faydalanması öngörülüyor. Tasarı yasalaştıktan sonra KEY kesintisi yapılan hak sahiplerinin isim ve kesinti tutarları, SSK başta olmak üzere ilgili kuruluşlardan 6 ay içinde tasfiye halindeki Türkiye Emlak Bankası'na bildirilecek.

İlgili kuruluşlar, ödeme yapılacak isimleri bankaya bildirdikten sonra, 2 ay içinde bu isimlerin her biri için ödenecek anapara ve nema rakamı belirlenecek. Emlak GMYO tarafından ortalama kişi başı ödeme tutarı 435 milyon lira olarak öngörülüyor.

Çözüm, ödemeyi fiksleyip yapmak

KEY hesaplarıyla ilgili bilgi veren bazı bürokratlar, ödeme listesinin çıkarılmasında büyük zorluklar yaşanacağını işin içinden çıkmanın mümkün olmadığını belirtiyorlar. KEY hesapları bilgisayar ortamında takip edilmemiş. Hesap sahipleri ile ilgili bilgiler pembe dosyalarda binalara yığılmış durumda. Bir kısmı Emlak Bankası'nın binalarında, bir kısmı başka yerde. Bunların önce toplanması, bilgisayar ortamına girilmesi gerekli. İlgililer konuyla ilgili olarak ?Onlarca kişi gece gündüz çalışsa aylarca sürer. Kimi çalışanın kaydı yok, kiminin çifte kaydı var. Ancak ortalama bir rakam belirlenip, herkese bunun üzerinden ödeme yapılırsa sorun çözülür. Kimi az, kimi hak ettiğinden çok alır ama en azından bu sorun ortadan kalkar?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber