Diyanet astronom alacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, vakit hesaplama ve astronomi konularında görev yapmak üzere astronom alacak.

Alınan bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan 3 astronomdan biri mesleki bilgisini artırması için bir süre önce NASA'ya gönderildi. Bu kişi, Türkiye'ye döndükten sonra Diyanet İşleri Başkanlığından ayrıldı. Kurum, bunun üzerine yeni bir astronom istihdam etmek için harekete geçti.

2006 KPSS Tercih Kılavuzunda, Diyanet İşleri Başkanlığının, Ankara'da görevlendirilmek üzere bir astronom alacağı duyuruldu.

Buna göre alınacak astronom, teknik hizmetler sınıfında 5. derecede görev yapacak. Bu kadro için başvuracak adaylarda, ?Astronom ve Uzay Bilimleri lisans programından mezun olma, erkek adaylar için muvazzaf askerlik çağına gelmemiş veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış veya muaf veya erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olma? şartları aranıyor.

GÖREVLERİ

Alınan bilgiye göre astronomlar, Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Şubesi Müdürlüğünde görevlendiriliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesi'nde Vakit Hesaplama Şubesi Müdürlüğünün görevleri şöyle sıralanıyor:

-Yurt içinde ve yurt dışında namaz ve oruç vakitlerini, kameri ay başlarını, kıbleyi ve dini günleri tespit etmek, vakit hesaplama ile ilgili diğer işleri yürütmek,

-Takvim konusunda İslam ülkeleri arasında yapılacak toplantılar ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek,

-Vakit hesaplama konularında ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak, internette bilgi bankası oluşturmak,

-Daire başkanlığınca verilen benzeri görevleri yapmak.?

Yönergeye göre, ?vakit hesaplama uzmanları? ve ?astronomlar?ın, ilgili şube müdürü veya daire başkanı tarafından kendilerine verilen vakit hesaplama ve astronomi konuları ile diğer konulardaki çalışma ve araştırmaları yapıp, rapor hazırlamaları gerekiyor.

?ÇOĞU ÖĞRENİMİYLE İLGİLİ İŞ BULAMIYOR?

Türkiye İş Kurumunun internet sitesinde ise astronom, ?evrende bulunan güneş sistemi, galaksiler, yıldız kümeleri, saman yolu gibi kütlelerin oluşumunu, hareketlerini, fiziksel durumunu, kimyasal bileşimini, diğer maddelerle ve ışınımla olan etkileşimlerini, zaman ve uzay içindeki evrimini inceleyen kişi? olarak tanımlanıyor.

Sitede, astronomların çalışma alanları ve iş bulma olanaklarıyla ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

?-Astronomi bölümü bulunan fakültelerde araştırma görevlisi olarak akademik kariyere başlayabilirler.

-Gözlemevlerinde astronom olarak görev alabilirler.

-Diyanet İşleri Başkanlığının namaz vakitlerinin ve Hicri takvimin hesaplanmasıyla ilgili biriminde astronom unvanıyla çalışabilirler.

-Meteoroloji, bilgisayar programlama, matematik ve fizik konularıyla ilgili alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel sektörde çalışabilirler.

-Bu alanla ilgili eğitim görenlerin kendi alanlarında iş bulma olasılığı zayıftır. Son yıllarda üniversitelerimizde çalışan Türk astronomların sayısı 100 civarındadır. Ancak çoğu öğrenimleriyle ilgili iş bulamasalar da matematik, fizik ve bilgisayarla ilgili işlerde çalışabilmektedirler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber