'Aort problemleri hayatımızı etkiler'

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gölbaşı: - "Aort damarlarında gelişen problemler, bütün organlarımızı, yani hayatımızı etkiler"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2016 23:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Aort problemleri hayatımızı etkiler'

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, aort damarlarında gelişen problemlerin bütün organları etkilediğini bildirdi.

Gölbaşı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen kalp damar hastalıkları bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, kalbin gönderdiği temiz kanı taşıyan ana atardamara "aort" denildiğini belirterek bu damarda gelişen problemlerin hayati tehlikeye yol açtığını vurguladı.

Ailesinde damar genişlemesi bulunanların ve uzun yıllar sigara içen 60 yaş üstü vatandaşların damar genişlemesi yönünden mutlaka muayene edilmesinin önemli olduğunu aktaran Gölbaşı, aortta gelişen problemlerin bütün organları etkilediğini dile getirdi.

Gölbaşı, şöyle devam etti:

"Yani hayatımızı etkiler. Aort damarlarındaki balonlaşmalar, toplumda sık görülen bir problemdir ama kimse bunu fark edemiyor. Genelde aniden gelişerek balonlaşan damar birden yırtılıyor. Bu şekilde hastaların yüzde 90'ı kaybediliyor. Hastanemize bu şikayetle kaldırılan hastaların yüzde 50'si kaybediliyor. Çok nadir hasta, tesadüfen hastalığın saptanması ile kurtulabiliyor."

Prof. Dr. Gölbaşı, damar yırtılmasının önüne geçmek için vatandaşlara yılda bir kez gerekli kontrollerden geçmeleri ve ilaçlarını düzenli kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber