Adliyelere yıl sonuna kadar yardımcı personel alınacak

Bozdağ, adalet sisteminde daha hızlı karar verilmesini sağlamak amacıyla hakim, savcı ve yardımcı personel alımı gerçekleştireceklerini belirterek, aynı zamanda tüm hakim ve savcılara da diz üstü bilgisayar vereceklerini açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2016 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adliyelere yıl sonuna kadar yardımcı personel alınacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarına ilişkin, "İlk bulgu ve belgelere baktığımızda bu bilgilerin seçmenlere ait olduğu ortaya çıkıyor. Yasa gereği seçim öncesi bu bilgiler siyasi partilere veriliyor. Nereden ve nasıl sızdı? Bu bulunacak, gerekli yasal işlemler de yapılacak." dedi.

Tatvan Adalet Sarayı'nın açılış törenine katılan Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda hükümet konaklarının bir köşesinde verilen adalet hizmetinin şimdi yeni inşa edilen adalet saraylarında yürütüldüğünü anımsattı.

Bozdağ, 2002 yılından itibaren adliye hizmetlerinin adalet saraylarında verilmesini sağlayan projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Hükümetimizin yaptırdığı binalar sanatsal değer taşıyor. 14 yıl içinde 217 adalet sarayını vatandaşımızın hizmetine sunduk. İstanbul Adalet Sarayı gibi çok büyük eserlerimiz var. Tatvan Adalet Sarayı gibi küçük örnekler de var. 2003 yılı itibariyle Türkiye'de adalet hizmetleri verilen kapalı alan 569 bin 59 metrekaredir. Şu anda 3 milyon 66 bin 318 metrekarelik bir alanımız var. Bunu da yıl sonuna kadar 6 milyon metrekareye ulaştıracağız." diye konuştu.

- "UYAP dünyanın en başarılı projesidir"

2002 yılında 9 olan Adli Tıp Kurumu sayısını şu anda 20'ye yükselttiklerine dikkati çeken Bozdağ, yıl sonuna kadar 81 ilin tamamında da Adli Tıp Kurumu açma gibi bir hedeflerinin olduğunu dile getirdi.

Adalet Bakanlığınca uygulamaya konulan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) dünya ölçeğinde bir proje olduğunu ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın değişik ülkelerinden adalet politikalarıyla ilgili olan kişiler gelerek bu uygulamanın kendi ülkelerinde de uygulanması için bilgiler alıyorlar. UYAP işlerin daha sağlıklı bir biçimde yapılmasını sağladı. Eskiden tapu kaydıyla ilgili işlemler bile uzun sürüyordu. Kalem, boya, yazı, zarf, pul, zaman giderlerini hesapladığınızda masrafları katlanıyordu. Artık nüfus, tapu kayıtları hemen UYAP'tan bulunabiliyor."

- "Adliyelere yardımcı personel alımlarımızı gerçekleştireceğiz"

Bozdağ, adalet sisteminde daha hızlı karar verilmesini sağlamak amacıyla hakim, savcı ve yardımcı personel alımı gerçekleştireceklerini belirterek, aynı zamanda tüm hakim ve savcılara da diz üstü bilgisayar vereceklerini açıkladı.

Türkiye'de hakim ve savcı sayısının son 13 yılda yüzde 57 arttığını bildiren Bozdağ, şöyle konuştu:

"9 bin 808 hakim ve 4 bin 878 savcımız var. Bunun yanında hakim ve savcılarla birlikte çalışan diğer yardımcı personel de önemlidir. Önceki dönemlerde bir karbon kağıdının bile bulunamadığı küçük bir odayı birkaç hakim ve savcının kullandığı bir adliyeden bu günlere geldik. Şu anda Türkiye'de yardımcı personel sayımız 58 binin üzerinde. Buradan bizi bekleyen yardımcı personellere de bir müjde vermek istiyorum. Bu yıl sonuna kadar adliyelere yardımcı personel alımlarımızı gerçekleştireceğiz. Adli mahkeme sayısını yüzde 69, idari mahkeme sayısını da yüzde 49 oranında arttırdık. 20 Temmuz itibariyle istinaf uygulaması yeniden yaşanacak. Cumhuriyet döneminin en önemli değişimi Atatürk'ün döneminde yaşanmıştır. Bundan sonraki süreçte çok değişik reformlar oldu. Ancak, 1920'den sonra bugüne kadar tarihi bir dönüşüm dediğimizde aklımıza 2016 yılında hizmete girecek olan İstinaf Yasası gelecektir. Adalet talebine doğru ve zamanında cevap verecek bir uygulama olacaktır. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum."

- "Vatandaşları doğru bilgilendirelim"

Türkiye'de yargı kararlarının en çok tartışılan konuların başında geldiğini ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, şunları söyledi:

"Kazananlar mutlu oluyor, kaybedenler de eleştiriyor. Eleştirebileceğimiz hususlar elbette var. Bunların üstünde duracağız. Adalet hizmetlerinin dağıtımında vatandaşlarımız bundan emin olmalıdır ki en fazla denetlenen yer yargıdır. Medyanın denetim yaptığı yer yargıdır. Yargıya dönük algı operasyonları da yapıldı. Pek çoğunun aslı olmayan haberler olduğu, bir kısmının algı olduğu ve çıkarlar doğrultusunda olduğu ortaya çıkıyor. Bu noktada basın sözcülüğü müessesesinin iyi yürütülmesi gerekiyor. Çıkan haberler ve vatandaşların masumiyet hakkını, bilgi edinme haklarını doğru vermeleri, algı operasyonlarının önüne geçecektir. Bunları kullanmaktan lütfen çekinmeyelim. Doğru bilgilendirelim ki, yanlışlar doğruların önüne geçmesin. Bunun panzehiri doğru bilgilendirmektir."

- "Bizim yapacağımız iş kişisel verileri güvence altına almaktır"

Bozdağ, dün, kişisel verilerin sızdırılmasıyla ilgili açıklamasının algı operasyonlarına kurban edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili adli tahkikata başladı. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılacağına inanıyorum. İlk bulgu ve belgelere baktığımızda bu bilgilerin seçmenlere ait olduğu ortaya çıkıyor. Yasa gereği seçim öncesi bu bilgiler siyasi partilere veriliyor. Nereden ve nasıl sızdı? Bu bulunacak, gerekli yasal işlemler de yapılacak. Bundan sonrası içinde bunu söyledik. Seçmen hükümlerine ilişkin yasalarımız var. Burada düzenlemeler var. Burada yürüyen çalışmalar var. Kişisel verilerin belli kurallar altında verilmesi veyahut tamamen verilmemesi üzerinde çalışıyoruz. Biz buna karar vereceğiz. 'Şimdiden seçime ilişkin hile başladı' demeye başladılar. Kötü niyetli olan sizsiniz. Her şeyden nem kapıyorsunuz. Bu samimi çalışmaların altında buzağı aramaktan vazgeçmediniz. Hukuk dışı yollarla bu bilgilerin başkalarının eline geçmesini önlemektir. Türkiye'de gerçek anlamda seçimi partiler yapıyor. YSK bunu düzen için de yapılmasını sağlamaya çalışıyor. Seçim güvenliği esastır. Pek çok eleştiriye rağmen YSK'ya yürüttükleri çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bizim yapacağımız iş kişisel verileri güvence altına almaktır."

Konuşmasının ardından Tatvan Adalet Sarayı'nın açılış kurdelesini kesen Bakan Bozdağ, binada incelemelerde bulundu.

Açılışa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, HSYK Üyeleri Muharrem Özkaya, Yakup Ata, Mehmet Durgun, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Adalet Bakanlığı Strateji Daire Başkanı Alparslan Azapağası, kurum amirleri ve vatandaşlar da katıldı.

Şener Toktaş,İbrahim Yaldız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber