Eğitim-Bir-Sen: YÖK Tasarısı geri çekilmesin, oligarşiye değil millete kulak verin

Haber Giriş : 10 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen, AK Parti Genel Merkezi önünde hükümeti TBMM'de bu hafta yasalaşmayı bekleyen 11 maddelik YÖK yasa tasarısının geri çekilmemesi konusunda uyararak eylem yaptı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve öğretmenlerin katıldığı eylemde bir açıklama yapan Başkan Gündoğdu, yasa tasarısının geri çekilmemesini istedi. Tasarının içeriğinin istedikleri şekilde olmamasına rağmen bu haliyle de yasalaşması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, tasarının geri çekilmesi halinde alanlara inerek eylem süreçlerini başlatacaklarını açıkladı.

Gündoğdu, YÖK Yasa tasarısı çalışmaları sırasında hem YÖK'te hem de Danışma Kurulu vasıtasıyla Milli Eğitim Bakanlığı cephesinde bulunarak çalışmalara katıldıklarını hatırlatarak, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in siyasi muhalefet yaptığını savundular. Gündoğdu, ''Teziç, 'siyasi' muhalefet yapıyor. YÖK Başkanı Teziç, katsayı mağdurlarının feryadı üzerine Başbakan'ın seçim öncesi verdiği söze çatarak, siyasi muhalefete soyunmuş bulunuyor. Teziç'in meslek liselerinin değil, düz liselerin mağdur olduğu ya da katsayı düzenlemesinin İHL'yi korumak olduğu gibi iddiaları ciddiyetten ve gerçeklerden uzaktır. 1999 öncesinde de Fen, Matematik, Türkçe-Matematik, Türkçe-Sosyal, Sosyal ve Dil puan türleri vardı. Herkes eşit soruya eşit puanla değerlendiriliyordu ve meslek lisesi mezunları kendi alanlarını tercih ederken avantajlı oluyorlardı. YÖK'ün o zaman hiç kimseye danışmadan el çabukluğu marifetiyle yaptığı tek maddelik düzenlemeyle ülkemizde mesleki eğitim çökmüş, yüzbinlerce gencimiz üniversite eğitiminden mahrum edilmiştir. Kaldı ki imam hatiplerin tüm meslek liseleri içindeki oranı sadece yüzde 6.1'dir'' diye konuştu.

''Oligarşiye değil millete kulak verin'', ''Hükümet Teziç mi?'', ''Tasarı derhal yasalaşsın'' yazılı dövizlerin taşındığı eylemde Gündoğdu, yükseköğretimde tartışma konularından biri olan rektör ve dekanların seçim süreçlerine atıfta bulunarak, ''Muhtarlar bile mahalle sakinlerinin oylarıyla seçim süreciyle işbaşına geliyorlar. Üniversite çalışanları ise seçimle rektörlerini ve dekanlarını seçemiyorlar. Böyle bir sistem olabilir mi? Anayasa'nın ilgili 130 ve 131'inci maddelerinde değişkilik yapılması şarttır. Bu Anayasa ferman Anayasası'dır'' diye konuştu.

Gündoğdu, yaptığı açıklamada, ayrıca eylem sonrasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan ile görüşeceklerini, toplanacak olan MYK toplantısında tasarının geri çekilme noktasında geri adım atmamalarını isteyeceklerini belirtti. Gündoğdu, hükümetin bugünkü MYK'da milletin değerleriyle alay etmede zevk alan TÜSİAD ve YÖK gibi kurumların lehine karar alması halinde alanlarda olacaklarını ve TBMM'de eylem yapacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan, eylem nedeniyle AK Parti Genel Merkezi önünde güvenlik güçlerince olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber