Samsun garnizon eski komutanı hakkında davaya devam edildi

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan dönemin Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken'in yargılanmasına devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2017 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Samsun garnizon eski komutanı hakkında davaya devam edildi

- Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan dönemin Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken'in yargılanmasına devam edildi.

Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs, Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından üç kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Eken ile avukatı Mehmet Okan katıldı.

Mahkeme heyeti, eski Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Murat Özer'i tanık olarak dinledi.

Özer, ifadesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığında görev yaptığını söyledi.

Olay günü Mehmet Şükrü Eken ile bir araya gelmediklerini savunan Özer, "01.30 sıralarında askeri hattan beni arayıp 'Emir geldi mi?' diye sordu. Bana Sahil Güvenlik Komutanlığından 01.15'te bir emir gelmişti. Onu sorduğunu zannederek 'Geldi' deyip telefonu kapattım. Mehmet Şükrü Eken'den herhangi bir emir veya talimat almadım." ifadesini kullandı.

Okan ise müvekkilinde örgütün haberleşme uygulaması "ByLock" kaydı tespit edilmediğini, Bank Asya'da da hesabı bulunmadığını öne sürdü.

Askeri kurallara göre görevlendirmelerde görevlendirilecek askerin onayının sorulmadığını anlatan Okan, şunları kaydetti:

"Müvekkilim 'Sıkıyönetim komutanı' olduğu yönünde gelen emri yerine getirmemiştir. Sadece birliğinin emniyetini sağlamıştır. Birlik dışına asker ya da silah çıkartmamıştır. Birliğe de sivillerin girmesine izin vermemiştir. Müvekkilim darbeciler tarafından görevden alınmak istenen Muharebe Hizmet Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Daysal ile iki kez telefonda görüşmüştür. Darbe girişimi gecesi müvekkilimin tavrının belirlenmesi için tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum. Ayrıca müvekkilim askeri teamüller gereği sivil telefonlara bakmamıştır. Müvekkilimin kaçma şüphesi yoktur. Tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesini talep ediyorum."

Mahkeme heyeti, Korgeneral Daysal ile Hava Er Eğitim Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu'nun tanık olarak ifadelerinin alınması, sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 26 Mayıs'a erteledi.

Mehmet Şükrü Eken, darbe girişiminin ardından gözaltına alınmış, 17 Temmuz'da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber