Saldırı ihtimaline karşı doktorlar çelik yelek, avukatlar zırhlı çanta alıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Mart 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gasp, kapkaç, saldırı gibi suçlarda gözlenen artış, can güvenliğini koruma altına alan ürünlere talebi artırdı. Artık, hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalan doktorlar kurşun geçirmez yelek giyiyor. Avukatlar, kurşun geçirmeyen çanta alıyor.

Mali müşavirler ise korunmak için çareyi evrak dosyası görünümlü kalkanda arıyor. Acar Güvenlik Gereçleri sahibi Halil Acar, saldırıların artmasıyla birlikte bürokratlara, işadamlarına, sanatçılara, aşiret liderlerine, kan davası yüzünden saklananlara kurşun geçirmez giysiler ürettiklerini söyledi. Yurtdışından getirilen özel bir hammadde ile hazırlanan giysiler kurşun geçirmiyor. Her bedene uygun kıyafet dikebildiklerini kaydeden Acar, ürünlerde orijinal malzemelerin kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor. Acar, Çin'den gelen taklit hammadde nedeniyle kalitesiz zırhların üretildiğini ifade ediyor. Bu malzemeden yapılan ürünlerin liflerdeki gevşeme sonucu zırh özelliğini yitirdiğini aktaran Acar, orijinallerin ömrünün 5 yıl olduğunu belirtiyor. Yurtdışında, saldırılara karşı zırh üreten 4 firma var. Bu şirketlerden ürün alabilmek için akredite gerekiyor. Halil Acar'ın verdiği bilgiye göre orijinal yelek için kullanılan malzeme 24 Euro, taklit ürün için kullanılan malzeme ise 2 Euro'dan alıcı buluyor. Irak'tan gelen 2 bin 500 kullanılmış çelik yeleğin Mahmutpaşa'da satıldığı ve sadece kılıflarının değiştirildiğine işaret eden Acar, "Canınızı tehlikeye atmayın." uyarısında bulunuyor. Bir yeleğin altı mermiye kadar dayanıklı olması gerektiğini kaydediyor.

'İşin Vakko'suyuz Mahmutpaşa'sı değil'

Halil Acar'ın dikkat çektiği konulardan bir diğeri de çelik yeleklerin tasarımı. "İşportadaki yeleklerin yanları açık kalıyor ve vücudu sarmıyor. Oysa saldırıların yarıdan fazlası yanlardan yapılıyor. Ürünlerimizi vücudun yanlarını kapatacak şekilde dizayn ediyoruz. Biz bu işin Vakko'suyuz, Mahmutpaşa'sı değil." diyen Acar, taklit yeleklerde tasarım sorunu olduğunu dile getiriyor. Acar, geçen yıl çatışmada yaralanan bir polisin çelik yeleğinin taklit hammaddeden üretildiğini tespit eden Alman hükümetinin, Uzakdoğulu firmaya 3 milyar Euro'luk dava açtığına dikkat çekiyor. Normal bir kıyafet görünümüne sahip zırhlı giysiler 500 dolardan bin 500 dolara kadar alıcı buluyor. İşadamları için özel tasarlanan, takım elbisenin içine giyilebilen hafif 'işadamı yelekleri'nin fiyatları ise 450 ile 800 dolar arasında.

Emniyet mensuplarına ve Özel Harekat timlerine de zırhlı giysiler hazırlayan girişimci, polisin kullandığı çelik yeleklerin ömrünü tamamladığını söylüyor. İçerisinde balistik malzemelerin bulunmadığına dikkat çeken Acar, "Arkadaşlar sadece kılıfa para veriyor. Oysa İngiltere, Almanya ve Amerika'da polislerin çelik yelek olmadan dolaşmaları yasak. İngiliz polisi ergonomik ürünleri tercih ediyor. Operasyona gidenler, operasyon yeleğini giyiyor." şeklinde konuşuyor. Acar, Bakırköy'de ve Kocamustafapaşa'daki patlamaların ardından zırhlı çöp bidonu ürettiğini, yakında satışa başlayacaklarını söyledi. Özellikle alışveriş merkezleri ve belediyeler tarafından ilgi görmesi beklenen çöp bidonları, tüm patlayıcılara karşı dayanıklı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber