61 Yaş Lobisi Yeniden Harekete Geçti

Bugünkü mevcut hükümetin yaptığı en önemli iş, zorunlu emeklilik yaşının 61'e düşürülmesini sağlaması olmuştur. Bu düzenleme kamuoyundan da destek bulmasına rağmen, Anamuhalefet Partisi ve medya, 61 yaşındaki memurları ülkemizin vazgeçilmez bürokratları olarak görmeye hala devam etmektedir. Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı gün CHP iptal için Anayasa Mahkemesine başvurdu. 61 yaşını aşan bürokratlarımız da kendilerinin ne kadar vazgeçilmiz olduklarını göstermek için Hurriyet başta olmak üzere bir çok gazetede haber yaptırmaya başladı.

Haber Giriş : 18 Nisan 2003 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

61 Yaş Lobisi Yeniden Harekete Geçti

Bugünkü mevcut hükümetin yaptığı en önemli iş, zorunlu emeklilik yaşının 61'e düşürülmesini sağlaması olmuştur. Bu düzenleme kamuoyundan da destek bulmasına rağmen, Anamuhalefet Partisi ve medya, 61 yaşındaki memurları ülkemizin vazgeçilmez bürokratları olarak görmeye hala devam etmektedir. Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı gün CHP iptal için Anayasa Mahkemesine başvurdu. 61 yaşını aşan bürokratlarımız da kendilerinin ne kadar vazgeçilmiz olduklarını göstermek için Hurriyet başta olmak üzere bir çok gazetede haber yaptırmaya başladı.


Aşağıda bugünkü (18.04.2003) Hurriyet ve Milliyet olmak üzere iki gazetemizde yayınlanan haberi ziyaretçilerimize sunuyoruz.


61'de emeklilik geldi Dışişleri boşaldı

Emeklilik yaşının memurlarda 65'den 61'e inmesi sonucu dün itibariyle Dışişleri Bakanlığı'nda 40'ı yurtdışında olmak üzere yaklaşık 65 personel emekli oldu. Yine 65'e yakın büyükelçi de 2 aylık bekleme süresine girdi. Türkiye'nin Nürnberg, Selanik, Sidney, Marsilya, Salzburg ve Strasbourg başkonsolosları dünden itibaren emekli oldu.

Memurlarda zorunlu emeklilik yaşını 65'den 61'e indiren ??Emekli Sandığı kanunundaki değişikliğin'' Resmi Gazete'de yayınlanıp yürülüğe girmesi sonucu sadece Dışişleri Bakanlığı'nda 40'ı yurtdışında olmak üzere yaklaşık 65 Dışişleri personeli dünden itibaren emekli oldu.

Yasa değişikliğiyle birlikte merkezde ve yurtdışında sadece bu yıl için yaklaşık 65 büyükelçi iki aylık bir bekleme süresine girdi. Bu büyükelçiler arasında Irak savaşı nedeniyle oldukça kritik bir görev yürüten 62 yaşındaki Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hükümeti özellikle büyükelçiler konusunda uyararak, deneyimli diplomatlardan ??olabildiğince uzun süre yararlanılmasının'' önemine dikkat çekti.

KRİTİK MERKEZLER

Zorunlu emeklilik kıskacındaki büyükelçiler arasında Loğoğlu'nun dışında Volkan Vural (Madrid), Uluç Özülker (Paris), Akın Alptuna (Londra), Necati Utkan (Roma), Ümit Pamir (BM Daimi Temsilcisi), Erkan Gezer (Brüksel), Fügen Ok (Kopenhag), Erdal Tümer (Lüksemburg), Sencer Özsoy (OECD), Cenk Duatepe (Prag), Müfit Özdeş (Kabil), Tansu Okandan (Canberra-Avustralya) ve Solmaz Ünaydın (Tokyo) da yer alıyor.

Yasa değişikliği, 6400 ve daha yukarı ek göstergeli görevlere kararname ve Bakanlar Kurulu kararıyla atanmış olanlardan, görevlerinin önem sorumluluk ve niteliği itibariyle hizmetine ihtiyaç duyulanların görevleri 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere uzatılmasına imkan tanıdığı için, başta Loğoğlu olmak üzere tüm büyükelçilerin kaderi hükümetin elinde. Hükümetin bu büyükelçilerle ilgili iki ay içinde karar vermesi bekleniyor.

Değişiklikle birlikte Türkiye'nin Nürnberg, Selanik, Sidney, Marsilya, Salzburg ve Strasbourg başkonsolosları dünden itibaren emekli oldu. Hürriyet'e bilgi veren bir Dışişleri yetkilisi, değişikliğin birçok kamu kurumunda olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı'nda da ??deniyimli ve tecrübeli personel'' ihtiyacına neden olacağını söyledi. Aynı yetkili, büyükelçilerin durumunun Bakan Abdullah Gül ile ele alınacağını da ifade etti.

Sezer'den ?deneyimden yararlanalım' uyarısı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün Dışişleri Bakanlığı'nda katıldığı emekli büyükelçilere şükran plaketi ve beratı verilmesi töreninde yaptığı konuşmada, hükümeti emeklilik menziline giren büyükelçiler konusunda uyardı. Sezer, şunları söyledi:

??Bir Dışişleri örgütünün başarısı, sahip olduğu diplomatların birikimi ve deneyimiyle ölçülmektedir. Bu nedenle, görevlerinde büyük birikim kazanmış deneyimli diplomatlarımızdan olabildiğince uzun süre yararlanılmasının önem taşıdığını düşünüyorum.''

Emekli Büyükelçiler adına konuşan Erdil Akay da, en verimli çağına gelen büyükelçilerin emekliye sevkedilmelerinin, Türk dış poltikası açısından büyük kayıp olacağına dikkat çekti.

İlk 61 yaş emeklisi Ulaştırma Bakanlığı'nda

MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz döneminde bakan müşavirliğine getirilen avukat Metin Yılmaz, 61 yaşında emeklilik ile ilgili yasanın yürürlüğe girmesinin ardından dün emekli oldu. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Münir Kutluata, Müsteşar Yardımcısı Mustafa Turhan ile bakanlık müşaviri Metin Yılmaz'ın emekliye ayrılmaları nedeniyle dün bakanlıkta bir tören düzenlendi.

Binali Yıldırım, görevlerin geçici olduğunu, kalıcı olanın insanlık olduğunu belirtti. Yıldırım, bakanlığın kapılarının kendilerine her zaman açık olacağını ifade etti.

Bakan, emekliye ayrılan personele plaket verdi. Münir Kutluata da konuşmasında çok sayıda bakanla çalıştığını vurgulayarak, isim vermeden kendisini görevden almak için soruşturma başlatan eski bakan Enis Öksüz'ü eleştirdi. Kutluata, ??Hatta bizi mağdur etmeye çalışanlar oldu. Sonra ne kadar zor durumlara düştüklerini hep beraber gördük. Kimseden görmediğim yakınlığı bakan beyden gördüm kendisine şükran borçluyum'' dedi.
Hurriyet


Emekli elçilere Sezer sahip çıktı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hükümete 61 yaşın üzerindeki büyükelçilerin emekli edilmemesi çağrısında bulunarak, "Görevlerinde büyük birikim kazanmış deneyimli diplomatlardan olabildiğince uzun süre yararlanılması büyük önem taşıyor" dedi.

Dışişleri'nde beş yılda bir düzenlenen emekli büyükelçilere şükran plaketi ve beratı verilmesi töreni bu yıl, hükümetin 61 yaşını dolduran memurları emekli etme uygulamasının yürürlüğe girdiği gün yapıldı. Davet edilen 47 büyükelçiden 30'unun geldiği törende konuşan Sezer, "Bir ülkenin yabancı ülkelerde temsil edilmesi hem onurlu, hem ağır sorumluluk içeren bir görevdir. Diplomasi, sanat düzeyinde bir meslektir. Uzmanlık kadar deneyim de büyük rol oynamaktadır" dedi. Bazı büyükelçiler Sezer'i ayakta alkışlarken, emekli büyükelçi Erdil Akay, Dışişleri için bu konuda esneklik istedi. Emekli Büyükelçi CHP'li İnal Batu'nun katılmadığı törende eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, plaketini Sezer'den aldı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, 59 Dışişleri mensubu dün emekli oldu
Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber