'İlişkilerimiz derinleşiyor'

Ankara, dün Moskova'ya adeta bir "diplomasi çıkarması" yaptı. Dışişleri, Milli Savunma bakanlarının yanı sıra MİT Başkanı dün mevkidaşlarıyla görüşürken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir araya geldi. Putin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin derinleştiğini belirtti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ağustos 2018 07:40, Son Güncelleme : 25 Ağustos 2018 07:47
'İlişkilerimiz derinleşiyor'

Rusya ile Türkiye arasında bir süredir yoğun geçen temas trafiği, dün zirve noktasına ulaştı. Dışişleri ve Milli Savunma bakanlarının yanı sıra MİT Başkanı ile Moskova'ya adeta "diplomasi çıkarması" yapan Ankara, Rusya ile özellikle Türk vatandaşlarına vize muafiyeti, İdlib gibi konularda önemli görüşmelerde bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanı Konstantin Noskov ile Arjantin'de bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Moskova'da bulunan Türk heyetini kabul etti ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin derinleştiğini ve yeni içeriklerle zenginleştiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelirken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan da, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve diğer yetkililerle bir hafta arayla ikinci kez görüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Çavuşoğlu ve Akar'ın yanı sıra MİT Başkanı Fidan'ı Kremlin'de kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev'in de katıldığı görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Putin, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la düzenli olarak buluştuklarını vurguladı.

Putin, "Türkiye ile ilişkilerimiz hem derinleşiyor hem de yeni içeriklerle zenginleşiyor. İşbirliğimiz bölgesel ve ekonomik konularda hızla artıyor" dedi. Rusya Devlet Başkanı, Suriye gibi hassas konularda Rusya ve Türkiye'nin gösterdiği çabayı övdü, "Ayrıca İran, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD'nin de katkılarıyla Suriye meselesinin çözümüne ciddi şekilde yaklaşabildik" ifadesini kullandı.

Balık için davet

Konuşmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Putin'e selamlarını ileterek başlayan Çavuşoğlu ise, "Sizleri en yakın zamanda Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağız. Özellikle İstanbul'da birlikte balık yeme konusunda mutabakatınız vardı" dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkinin, "bazılarını kıskandırmaya" devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte yapılacak üçlü zirve konusunda arkadaşlarımızın hazırlıkları sürüyor. İkili ilişkilerimizin yanında bölgesel konulardaki işbirliğimizi güçlendirmek için birlikte çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bölgesel barış için de bu çok önemlidir" diye konuştu.

'Askeri çözüm felaket olur'

Moskova'da Putin'in kabulü öncesinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin İdlib bölgesinde 3 milyondan fazla sivil yaşadığına dikkati çekti ve burada askeri bir çözümün felaket olacağını yineledi.

İdlib'de teröristlerle sivillerin ayırt edilmesi gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bizim için terör örgütlerinin hepsi aynıdır. Hepsiyle de mücadele etmek gerekiyor. Diğer taraftan, burada askeri bir çözüm bir felaket olur. Sadece İdlib bölgesi için değil, Suriye'nin geleceği bakımından da bir felaket olur" dedi. İdlib'in Astana anlaşması içinde geri kalan tek çatışmasızlık bölgesi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bölgedeki radikal grupların, ılımlı muhalefetle oradaki sivil halkı rahatsız ettiğinin altını çizdi. Çavuşoğlu, bu radikal grupların etkisiz hale getirilmesinin herkes için önemli olduğunu söyledi. Suriye'de ateşkesin sürmesi için Rusya'yla çalışmaya devam etmeleri gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı, siyasi çözüm çabalarının da artırılması gerektiğine işaret etti. İdlib konusunda Rusya'nın endişelerinin ortadan kaldırılmasının önemine işaret eden Çavuşoğlu, "Burada radikal grupların Türkiye'ye de, oradaki Rusya'nın mevcudiyetine de ya da üssüne yönelik bir tehdit oluşturmaması gerekiyor" dedi.

İlerleyen günlerde Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geleceğini kaydeden Çavuşoğlu, Soçi formatındaki üçlü liderler zirvesinin de İran'da yapılacağını anımsattı.

Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkileri her alanda en üst düzeye çıkarmak için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, "Bu yakın iş birliği ve dostluk, bazı ülkeleri ve kişileri kıskandırmıyor değil. Ama biz bölgede istikrar, ekonomik kalkınma için, iki ülke arasındaki ilişkileri de geliştireceğiz, bölgesel konulardaki iş birliğimizi de artıracağız" diye konuştu.

'Müjdeyi alacaksınız'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasıda beklenen kolaylaştırmalar için ortak istişare mekanizması kurulacağını belirterek, "Uzmanlarımıza talimatlar verilecek. En kısa zamanda müjdeyi alacaksınız" dedi. Lavrov, Türkiye ile hızla gelişmeyi sürdüren ilişkilerin Rusya açısından önemine de işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber