Köşk için senaryolar hız kesmedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından konuşulan senaryolar vatandaşın kafasını karıştırıyor. Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketinde yer alan bazı maddelerden yola çıkılarak yapılan bu yorumlar için Anayasa hukukçuları "Henüz erken" diyor.

Tartışılan maddelerden biri, Geçici 19. madde. Bu madde, '11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk ve ikinci tur oylamalarının tarihini' düzenliyor. Bazı hukukçular, 11. cumhurbaşkanını yeni Meclis tarafından seçilmesi durumunda kargaşa yaşanacağını '11. cumhurbaşkanını halkın seçeceğini' kayda bağlayan sözkonusu maddenin ileri sürülebileceğini hatırlatıyor.

Ancak bu yorum pek taraftar bulmuyor. Anayasa hukukçuları, yeni Meclis'te çıkacak tablonun her şeyi belirleyeceğine vurgu yapıyor. Anayasa'ya göre Meclis Başkanlığı seçimlerinin yapılması ve divanın oluşmasının ardından cumhurbaşkanı seçimine geçileceğini hatırlatılıyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, milletvekili seçimlerinin ardından cumhurbaşkanlığı konusunun gündeme geleceğini belirtiyor. Kuzu. 11. cumhurbaşkanı seçiminin halkoylamasıyla yapılmasının daha doğru olacağını kaydediyor. Kuzu, Anayasa değişikliği paketine konan geçici maddenin 11. cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili olduğunu söylüyor. Kuzu, 11. cumhurbaşkanını halk seçerse zaten hükmün yerini bulmuş olacağını, Meclis seçerse o hükmün bir anlamının kalmayacağını vurguluyor.

Kuzu, 367'yi bulan bir siyasi partinin cumhurbaşkanını Meclis'te seçebileceğini, ancak 11'inci Cumhurbaşkanını halkın seçebilmesi için referandum tarihinin öne çekilmesinin daha doğru olacağını ifade ediyor. Kuzu, "İktidar ve muhalefet partileri, Anayasa'ya geçici madde koyarak 11'ici Cumhurbaşkanını halk seçsin diye bir yol çizebilirler. Ben, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini savunuyorum. Doğrusu referandum süresinin öne çekilerek halkın cumhurbaşkanını seçmesinin sağlanmasıdır." diye konuşuyor.

Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk ise, 11. cumhurbaşkanının halkoylamasıyla seçilmesi yerine yeni olaşacak Meclis'in seçeceğini düşündüğünü söylüyor. Türk, "Doğru olan yeni Meclisin cumhurbaşkanını seçmesi. Ancak uzlaşma olmazsa milletvekili seçimleri yenilenir. Uzlaşma olmazsa halkoylaması için en uygun tarih 21 Ekim görünüyor." ifadelerini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber