YÖK ile ilgili çalışmaları yürüten komisyon, Anayasa değişikliği gerektiren ve gerektirmeyen iki ayrı yasa taslağı hazırlıyor.

Haber Giriş : 11 Mayıs 2003 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK ile ilgili çalışmaları yürüten komisyon, Anayasa değişikliği gerektiren ve gerektirmeyen iki ayrı yasa taslağı hazırlıyor.

Yükseköğretim yasa tasarısı değişikliği çalışmalarında YÖK'ün 'YEK'e dönüştürülmesinden vazgeçildi. Çalışmaları yürüten komisyon Anayasa değişikliği gerektiren ve gerektirmeyen iki ayrı yasa taslağı hazırlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nda yükseköğretim reformu çalışmalarını Müsteşar Yardımcısı Şaban Şimşek'in başkanlığındaki bir komisyon yürütüyor. Yeni komisyon, Erkan Mumcu döneminde görev yapan ve öğretim üyelerinden oluşan 27 kişilik komisyonun aksine, bakanlığın konuyla ilgili bürokratlarını da içine alan az sayıda üyeyle çalışıyor. Komisyonda ayrıca yasa taslağının Anayasa'ya uygunluğunu denetlemek üzere hukuk profesörü ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da bulunuyor. Yükseköğretim reformu çalışmalarında Erkan Mumcu'nun hazırladığı taslak esas alındı. Ancak YÖK'ün (Yüksek Öğretim Kurulu) isiminin YEK (Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu) olarak değiştirilmesinden vazgeçildi. Bu kararda, Bakan Çelik'in isim değişikliğinden çok, YÖK'ün görev alanıyla ilgili düzenleme yapılmasına önem vermesi rol oynadı. Komisyonun çalışmalarına, Anayasa değişikliğinin yükseköğretim reformu kapsamına dahil edilip edilmemesi konusu yön verdi.

İki ayrı taslak hazırlandı

Müsteşar Yardımcısı Şimşek'in başkanlığındaki komisyonun, içinde Anayasa değişikliği olan ve olmayan iki ayrı taslak hazırladığı öğrenildi. Anayasa değişikliğini gerektiren taslakta, Erkan Mumcu'nun hazırladığı ana ilkelerin korunduğu ve YÖK'ün bir eşgüdüm kurumu olarak görev alanının düzenlendiği belirtildi. Diğer yasa taslağının, Anayasa değişikliği içermediği için daha sınırlı düzenlemeleri öngördüğü kaydedildi. Yükseköğretimde, Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinde değişiklik yapılmasını da kapsayan bir reform için 367 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Ancak AK Parti Hükümeti'nin Meclis'teki 365 sandalyesi Anayasa değişikliği yapılmasına yeterli gelmiyor.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, yükseköğretim reformu çalışmaları Anayasa değişikliği endişesinin gölgesinde yürüyor. Bakan Çelik'in YÖK ile ilgili Anayasa değişikliğine destek vermeleri için CHP'li yetkililerle görüşmeyi düşündüğü belirtiliyor. Yasa taslaklarının en geç 3 hafta içinde tamamlanarak Bakan Çelik'e sunulması bekleniyor. Taslaklardan hangisinin geçerli olacağı kararını ise hükümetin vereceği ifade ediliyor. Bakan Çelik'in kamuoyuna "Yükseköğretim Yasası'nı bu yasama yılı içinde değiştireceğiz" sözünü vermesi nedeniyle komisyonun çalışmalarına hız verdiği kaydediliyor.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber