Danıştay, hızlı tren davasında TCDD Genel Müdürü hakkındaki soruşturma kararının kaldırılması yönündeki kararı onayladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 12:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde 37 kişinin öldüğü tren kazasıyla ilgili Danıştay, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında verilen soruşturma kararının kaldırılması yönündeki kararı onayladı. Cumhuriyet savcısı duruşmada esas hakkında verdiği mütaalada makinistler Fikret Karabulut, Recep Sönmez hakkında 5 yıla kadar hapis cezası talep etti.ıÜü

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan makinistler Fikret Karabulut, Recep Sönmez ve tren şefi Köksal Coşkun, kazada ölen İrem Candan'ın babası Alaattin Candan, TCDD, sanık ve Candan'ın avukatları katıldı. Duruşmada TCDD tarafından hazırlanan ve kazanın oluşumu ile ilgili olarak hazırlanan simülasyon görüntülerinin dosyaya konduğu ve incelendiği belirtildi.

Cumhuriyet Savcısı esas hakkında hazırladığı mütaalada TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada Ankara Bölge İdare Mahkemesinin soruşturma izninin kaldırılmasına yönelik karar verdiği ve bu doğrultuda TCDD yetkilileri hakkında kamu davası açılamadığını kaydetti. Savcı mütaalasında makinistler Fikret Karabulut ve Recep Sönmez hakkında tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu demiryolunda ölümlü kazaya sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 5 yıla kadar hapislerini istedi. Savcı ayrıca sanıkların tutuklu kaldıkları süreninde verilecek cezadan indirilmesini talep etti. Mütaalada bilir kişi raporlarında kusur bulunmayan tren şefi Köksal Coşkun'un beraatini istedi.

Sanık avukatları mahkemeye sunulan simülasyon görüntülerinin bulunduğu CD'nin bir kopyasını incelemek üzere mahkemeden istedi. Sanık avukatları ayrıca son savunmalarını sunmak için süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti sanık avukatlarına simülasyon görüntülerini içeren CD kopyasının verilmesi ve sanıkların son savunmalarını yapmaları için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Kazada kızını kaybeden Alaattin Candan'ın avukatı Salim Şen adliye çıkışında yaptığı açıklamada, kazada TCDD Genel Müdürü ile idarenin sorumlu olduğu iddiasını sürdürdürdüklerini söyledi. Bu kişiler hakkında karar çıkmadığı sürece ne kendi müvekkillerimin nede kazada ölen insanların acılarının dinmeyeceğini kaydeden Şen, "Savcı mütaalada bulundu. Bir dahaki duruşmayı bekliyoruz. Bizim için önemli olan TCDD Genel Müdürü ile idarenin sorumlu olduğu iddiasını sürdürüyoruz. Bu kişiler hakkında karar çıkmadığı sürece ne benim müvekkillerimin ne de kazada ölen insanların acıları dinmeyecektir. Bunların adalet duygularıda tatmin olmayacaktır. Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin TCDD görerevlilerinin yargılanmamaları yönünde verdiği karar da Danıştay'da onandı. Bunu da tüm kamuoyunun taktirlerine bırakıyoruz. Burdaki duruşmanın kararına göre değerlendirme yapacağız." dedi.

Baba Candan ise suçluların kısa sürede cezalandırılmalarını beklediklerini ifade etti. Candan, " Üzüntümüz sürüyor. Suçluların bir an önce cezalandırılmasını istiyoruz. Bunun içinde TCDD Genel Müdürü de var. Ama hiç bir şey yapılmadı." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber