Öğretmen ihtar cezasını mahkemede iptal ettirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
KASTAMONU
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2007/383

KARAR NO : 2007/631

DAVACI :Cemil EROL/ Yapraklı Çok Programlı Lisesi Muhasebe Grubu Uzman Öğretmeni Yapraklı/ ÇANKIRI

DAVALI :Ilgaz Kaymakamlığı - Ilgaz/ÇANKIRI

DAVANIN ÖZETİ :Halen, Çankırı İli, Yapraklı Çok Programlı Lisesi Muhasebe Grubu Uzman Öğretmeni olarak görev yapmakta olan davacı hakkında, Ilgaz ilçesi Atatürk Çok Programlı Lisesinde öğretmen olarak görev yaptığı dönemle ilgili olarak "ihtar" cezası verilmesine ilişkin Ilgaz Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü )'nın 10.04.2007 tarih ve 410/10 sayılı işleminin; idarenin kendisiyle siyasi nedenlerden dolayı uğraştığı, hakkında iki defa ilköğretim müfettişliğince inceleme yapıldığı ve iddiaların doğru olmaması nedeniyle yapılan soruşturmaların işlemden kaldırıldığı, hafta sonu tatiliyle ilgili izninin okul müdürünce kasıtlı olarak iptal edildiği, muhakkik aracılığıyla cezalandırılmak istendiği, yapılan inceleme sonucunda hazırlanan muhakkik raporuna dayanılarak "ihtar" cezasıyla cezalandırıldığı, yapılan işlemde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre zamanaşımı olduğu, sarkadioz hastası olması nedeniyle 24-30 Kasım 2006 ile 08-21.12.2006 tarihleri arasında raporlu olduğu, 2006 yılı sicil notunun çok iyi(92) olduğu, daha önce hakkında disiplin cezası uygulanmadığı, bir alt ceza uygulamasına gidilmediği ve yapılan işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ :Davacının iddialarının yersiz ve tutarsız olduğu, idarenin davacının il dışı izinleri konusunda iyi niyetli davrandığı, işlemde zamanaşımı olmadığı, bir alt ceza uygulanması konusunda idarenin taktir yetkisinin bulunduğu ve yapılan işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek davanın reddinin gerektiği savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Kastamonu İdare Mahkemesi'nce işin gereği görüşüldü:

Dava, Halen Çankırı İli, Yapraklı Çok Programlı Lisesi Muhasebe Grubu Uzman Öğretmeni olarak görev yapmakta olan davacı hakkında, Ilgaz ilçesi Atatürk Çok Programlı Lisesinde öğretmen olarak görev yaptığı dönemle ilgili olarak "ihtar" cezası verilmesine ilişkin Ilgaz Kaymakamlığı(Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü)'nın 10.04.2007 tarih ve 410/10 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanunun 20/1. maddesi uyarınca "Talimatname ve emirler mucibince yapılması lazım olan vazifelerin ifasında kusur etmek..." suçunun ilk defa yapılması halinde "ihtar" cezasını gerektirdiği hükmü yer almıştır.

Liseler ve Ortaokullar Yönetmeliğinin 56. maddesinde, Öğretmenlerin kendilerine verilen dersleri okutacakları, bunlarla ilgi bütün uygulamaları ve deneyleri yapacakları, Serbest çalışma saatlerinde öğrencileri gözetleyecekleri, dersler dışında okulun eğitim öğretim ve yönetim işlerine de canlı bir şekilde katılarak kanun, yönetmelik ve emirlerle saptanan ödevleri yapmakla yükümlü oldukları, öğrencilerini yetiştirmek konusunda her fırsattan yararlanacakları, hizmet ruhu besleyecekleri, ödevden kaçınmayacakları, öğrencilerine öğrenim işlerinde iyi bir yardımcı ve kılavuz olacakları ve eğitim işlerindeki tutum ve davranışları ile öğrencilere örneklik edecekleri düzenlemesine yer verilmiştir.

Öte yandan. Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin "Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar" başlıklı 18. maddesinde de; "Derslerin özelliğine göre bir dönemde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili olarak aşağıdaki esaslara uyulur;

a) Yazılı sınavlar, haftalık ders saati sayısı bir veya iki saat olan dersler için ikiden az, üç ve daha fazla olan dersler için ise üçten az olamaz.

b) Zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresi bir ders saatini aşamaz.

c) Klasik türde yapılan yazılı sınavlarda en az beş soruya yer verilir. Çoktan seçmeli, eşleştirmeli, kısa cevaplı, açık uçlu, doğru/yanlış tamamlamalı ve benzeri sınav türlerinde ise soru sayısının çok, soruların kısa cevaplı olması esastır.

d) Soruların; konulara göre dağılımı yapılırken ağırlık, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda ve işlenen konulardan seçilmesi esastır.

e) Sınavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarı da hazırlanır ve sınav kâğıtlarıyla birlikte saklanır. Cevap anahtarında her soruya yerilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilir. Sınav sorulan imkânlar ölçüsünde çoğaltılarak öğrencilere dağıtılır.

f) Resim, Müzik, Beden Eğitimi dersleri ile uygulamalı nitelikteki diğer derslerin sınavları, her dönemde üç defadan az olmamak üzere ve dersin özelliğine göre yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak veya bunlardan yalnızca biriyle yapılabilir. Sınavların şekli, sayısı ile uygulamalı sınavların süresi, zümre öğretmenler kurulunda belirlenir.

g) Yazılı ve uygulamalı sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur, ğ) Bir sınıfta bir günde uygulanacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi

geçmemesi esastır. Ancak okul yönetimince uygun görülen zorunlu hâllerde bir günde üç sınav da yapılabilir. Tek oturumda yapılan ortak sınavlarda bu sınırlama dikkate alınmaz.

h) Yazılı ve uygulamalı sınavlar ile ödev ve projelerin zamanlarının belirlenmesinde sınıf rehber öğretmeni, aynı sınıfta ders okutan öğretmenler arasında iş birliği yapılmasını sağlar. Bu iş birliğinin esasları okul müdürünce düzenlenir." düzenlemesine yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; Halen Çankırı İli, Yapraklı Çok Programlı Lisesi Muhasebe Grubu Uzman Öğretmeni olarak görev yapmakta olan davacı hakkında, Ilgaz ilçesi Atatürk Çok Programlı Lisesinde muhasebe grubu uzman öğretmeni olarak görev yaptığı dönemle ilgili olarak, yürütmekte olduğu derslerle ilgili olarak yönetmeliğe uygun sınav yapmadığı, bir başka öğretmenin el programını izinsiz olarak alarak fotokopi yaptığı, nöbetleri esnasında görev mahallinde bulunmayarak nöbet faaliyetlerini güçleştirdiği, öğrencileri sınavlarda(yazılı ve sözlü) zor durumda bıraktığı, derslerine girdiği öğrencileri dersin 15-20 dakikası sonrasında serbest bıraktığı, aldığı sağlık raporunu izne çevirtmeden görev mahallini terkettiği ve okul pansiyonunda izinsiz kalan bir şahsı görmesine ve tek görgü tanığı olmasına rağmen okul idaresine bildirmeme gibi Tülleri-nedeniyle, okul müdürünün isteği doğrultusunda hakkında soruşturma yapmak üzere muhakkik tayin edildiği ve muhakkik tarafından 15.03.2007 tarihli soruşturma raporunun düzenlendiği ve davacı hakkında 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanunun 20/1. maddesi uyarınca "ihtar" cezasıyla cezalandırılmasının teklif edilmesi üzerine davacının Ilgaz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 10.04.2007 tarih ve 410/10 sayılı kararıyla ihtar cezası ile cezalandırılması sonucu bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda, davacının sarkadioz hastası olması nedeniyle sık sık Ankara'ya gidip gelmek suretiyle tedavi olduğu, rahatsızlığı nedeniyle 24-30 Kasım 2006 tarihleri ile 08-21 Aralık 2006 tarihleri arasında raporlu olduğu, davacının bu özel durumunu nedeniyle yukarda anılan yönetmelik hükümleri uyarınca öğrencilere sınav öncesi duyum yaparak bekleme süresi verilmesinin mümkün olmaması nedeniyle, okul müdürüne bu durumunu aktararak onun onayını aldıktan sonra imkan dahilinde yazılı ve sözlü sınavı yapmak suretiyle, yönetmelik hükümlerine uygun olarak görevini yürütmeye çalıştığı anlaşılmaktadır.

Buna göre, yürüttüğü öğretmenlik görevinde başarılı olduğu geçmiş yıl hizmetleri, müfettiş raporları ve sicillerinden anlaşılan davacı hakkında yapılan muhakkik soruşturması sonucu üzerine atılı bulunan suçlamaların bir kısmının gerçekleşmediği, bir kısmının zamanaşımına uğradığı bir kısmının da rahatsızlığı nedeniyle raporlu olduğu döneme ilişkin olduğu, dolayısıyla isnat edilen fiillerin sübut bulmadığı anlaşılmakta olup, bu nedenle ilgilinin 1702 sayılı Kanunun 20/1 maddesi uyarınca "ihtar" cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 55,80.-YTL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta giderinin isteği halinde davacıya iadesine, bu kararın taraflara tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere, 28/11/2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye

Aydemir TUNÇ Dr. Mehmet GOK Vedat YILDIRIM

33593 101603 101712

YARGILAMA GİDERLERİ:

Başvurma Harcı: 13,10 YTL

Karar Harcı : 13,10 YTL

Posta Gideri : 29,60 YTL

TOPLAM : 55.80.-YTL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber