İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Son Halifenin Sürgün Gecesi

'Ecdadımızın sevgili yurduna veda ettik'

  1. Halifeliğin kaldırılmasının 91. yılında, Son Halife Abdülmecid Efendi'nin kızı Dürrüşehvar Sultan'ın hatıralarından, halifeliğin kaldırıldığı gece yaşananlar ve ertesi gün sürgün edilmeleri Murat Bardakçı'nın köşesinde yayınlandı.

    Halifeliğin kaldırılmasının 91. yılında, Son Halife Abdülmecid Efendi'nin kızı Dürrüşehvar Sultan'ın hatıralarından, halifeliğin kaldırıldığı gece yaşananlar ve ertesi gün sürgün edilmeleri Murat Bardakçı'nın köşesinde yayınlandı.

  2. ...Arkamızda yedi asırdan beri pâyidâr olan Osmanlı ailesinin sönmüş ocağını ve Türk Tarihi’ni şanla dolduran dâhîlerin tahtını sahipsiz bırakarak, ecdâdımızın sevgili yurduna vedâ ettik.

    ...Arkamızda yedi asırdan beri pâyidâr olan Osmanlı ailesinin sönmüş ocağını ve Türk Tarihi’ni şanla dolduran dâhîlerin tahtını sahipsiz bırakarak, ecdâdımızın sevgili yurduna vedâ ettik.

  3. "MEMLEKETTEN BİR ÇAKIL TAŞI ALDIM"<br>Memleketten son bir hâtıra olmak üzere yerden bir çakıl taşı aldım. Vatanımın bu mini mini parçasını kalbimin üzerine bastırarak düşündüm. Evet benim kederli günlerimde yegâne tesellîm bu olacaktı.

    "MEMLEKETTEN BİR ÇAKIL TAŞI ALDIM"
    Memleketten son bir hâtıra olmak üzere yerden bir çakıl taşı aldım. Vatanımın bu mini mini parçasını kalbimin üzerine bastırarak düşündüm. Evet benim kederli günlerimde yegâne tesellîm bu olacaktı.

  4. Vatanımın bu mini mini parçasını kalbimin üzerine bastırarak düşündüm.

    Vatanımın bu mini mini parçasını kalbimin üzerine bastırarak düşündüm.

  5. Evet benim kederli günlerimde yegâne tesellîm bu olacaktı.

    Evet benim kederli günlerimde yegâne tesellîm bu olacaktı.

  6. Kimbilir hasretli anlarımda bu hâreli taşa bakarak, güzel şehrimin resmini, yedi asır sonra yıkılan muazzez ocağın harabelerini ve küçüklüğüm geçen sevgili bir yuvayı görecektim.

    Kimbilir hasretli anlarımda bu hâreli taşa bakarak, güzel şehrimin resmini, yedi asır sonra yıkılan muazzez ocağın harabelerini ve küçüklüğüm geçen sevgili bir yuvayı görecektim.

  7. "FATİH&#8217;İN RUHUNA SESLENDİM"<br>  ...Nihayet otomobillere bindik. Gecenin karanlığında pek çok heybetli şekiller görüyorum zannettim ve sanki onların arasından korkunç zulmeti aydınlatan azametli bir cisim bize yaklaştı!

    "FATİH’İN RUHUNA SESLENDİM"
    ...Nihayet otomobillere bindik. Gecenin karanlığında pek çok heybetli şekiller görüyorum zannettim ve sanki onların arasından korkunç zulmeti aydınlatan azametli bir cisim bize yaklaştı!

  8. Artık dayanamadım ve &#8216;Ey büyük Fatih!&#8217; dedim. &#8216;Bak, şâheserin kimlerin elinde kaldı! Onun yegâne muhafızı senin asîl âileni istemiyorlar!

    Artık dayanamadım ve ‘Ey büyük Fatih!’ dedim. ‘Bak, şâheserin kimlerin elinde kaldı! Onun yegâne muhafızı senin asîl âileni istemiyorlar!

  9. &#8216;Bak, şâheserin kimlerin elinde kaldı! Onun yegâne muhafızı senin asîl âileni istemiyorlar!

    ‘Bak, şâheserin kimlerin elinde kaldı! Onun yegâne muhafızı senin asîl âileni istemiyorlar!

  10. Senin hafîdliğine (neslinden gelmeye, torunun olmaya) bi-hakkın (hakkıyla) lâyık olan Halife&#8217;yi memleketinden atıyorlar!

    Senin hafîdliğine (neslinden gelmeye, torunun olmaya) bi-hakkın (hakkıyla) lâyık olan Halife’yi memleketinden atıyorlar!

  11. Hizmetini reddederek, vatan aşkıyla dolu olan kalbini çiğnediler!

    Hizmetini reddederek, vatan aşkıyla dolu olan kalbini çiğnediler!

  12. Milletinin şimdiye kadar lekesiz kalan ismini kirlettiler.

    Milletinin şimdiye kadar lekesiz kalan ismini kirlettiler.

  13. Türk neslinin asâletini ortaya çıkaran Âl-i Osman eski yurdunun sevgili kucağından atıldı&#8217;.

    Türk neslinin asâletini ortaya çıkaran Âl-i Osman eski yurdunun sevgili kucağından atıldı’.