Eğitim Bilimleri testindeki soruların analizi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Haziran 2008 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Öncelikle bu sınavın geçerliği ve güvenirliği yoktur. Çünkü sınav genel itibari ile öğretmen adaylarının eğitim bilimleri bilgisi ölçmekten ziyade onları ayrıntı bilgilerle eleme amaçlı yapılmıştır.

2- Soruların bazılarında birbirine çok yakın yanıtlar ve soru kökleri ile yanıtlar arasında bağlantı hataları bulunmaktadır. Bazı soruların açık net ve anlaşılır olmadığı gibi İngilizceden çeviri metinler üzerinden sorular üretildiği görülmektedir.

3- "PROGRAM GELİŞTİRMECİLER İÇİN HAZIRLANAN BİR SINAV DEĞİL BU"

ÖSYM'ye sormak gerekmektedir: Amerikalı Program geliştirmeci olan GEORGE J POSNER'İ ve onun ANALYZING THE CURRICULUM adlı kitabını kaç eğitimci okumuştur. Türkiye'de 67 eğitim fakültesinde yüzlerce bölüm yüzlerce eğitim bilimleri hocası var ve bunların çoğunluğu alan uzmanı değil neden bu tür bilgileri yokluyorsunuz

4- MEB ve YÖK bir araya gelerek fakültelerdeki ders içerikleri ile sınav yapısını örtüştürmek zorundadır. Bu gençlerin gecesi gündüzlerine karışmış, ailelerinden çevrelerinden baskı alan gelecek planlarını bu sınava endeksleyen gençlere de saygı gösterilmelidir.

5- Bu sınavda gelişim ve öğrenme soruları bir iki soru haricinde kolaydır. Çalışan adaylar yapabilir. Ancak zorluk derecesine göre Program geliştirme-ÖYT-Rehberlik sorularındaki performans belirleyici olacaktır. Genel kültürde Matematik-Tarih ve Vatandaşlık üçlüsündeki performans gruptan farklılaştırmada etkili olacaktır.

6- Geçen yıl olduğu gibi standart sapma değerleri de değişecektir. Eğitim Bilimleri 0.4 GK GY: =3 ile çarpılacaktır.

7- KPSS yayınları yapan birçok yayınevi soru yakaladık diye ortaya çıkacaklar, ancak şunu unutmayalım: Kolay sorularla öğrencileri aldatan yayınlar bu sınavda duvara çarpmışlardır.

"Kolay soru iyi soru değildir"

Bunu unutmadan yayın tercihi yapılmalıdır.

8- Son olarak sevgili öğretmenlerim (Siz artık öğretmensiniz lütfen kendinizi değersiz görmeyin) Çeşitli kamu kurumlarına yetkililere,siyasi partilere, siyasi iktidara, MEB'e ÖSYM'ye mail yağdırın kendi içinizde hayıflanıp dert yanmayın ve bu sınav sistemi ile ilgili sıkıntıları bildirin ki onlarda ne oluyor desinler?.

DR.EREN ARSLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber