Milliyet Başta Olmak Üzere Diğer Gazetelerde Yer Alan Diyanet Haberlerine İlişkin Değerlendirme

Haber Giriş : 25 Haziran 2003 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet Başta Olmak Üzere Diğer Gazetelerde Yer Alan Diyanet Haberlerine İlişkin Değerlendirme

Milliyet gazetesi bugün "Diyanet'e bu yıl 1600 kişi alınacaktı. AKP, son saniye manevrasıyla bu rakamı 15 bine çıkardı" ifadelerini manşet olarak verdi. Bu ifadeler teknik olarak yanlıştır ve gazete editörlerinin kadro ihdası ile açıktan atama izni arasındaki farkı bilmediğini göstermektedir. Bir kuruma Kanun ile kadro ihdas edilmesi demek onun bu yıl kullanılacağı anlamına gelmez. Kadro ihdasları 5-10 yıl arası projeksiyonlar göz önünde bulundurularak yapılır. İhdas edilen kadroların kullanılabilmesi amacıyla ayrıca açıktan atama izni alınması gerekmektedir ki, bu yıl tüm devlet kurumlarına verilen açıktan izni sayısı 35 bindir ve bunun içinde Diyanet yoktur. Dolaysıyla "Diyanet bu yıl 15 bin imam alacak" demek eğer bilgisizlikten değilse manipülasyondan başka bir şey değildir. Gazetenin kamuoyunu yanıltması yetmiyormuş gibi CHP İstanbul Milletvekili Birgen KELEŞ "2003'te toplam 34 bin kişiye kadro almayı hedefleyen hükümet, bunun 15 binini Diyanet görevlilerine ayırdı" ifadelerini kullanmıştır. Hem Gazete hem de Sayın Milletvekili yanılmaktadır.

MİLLİYET GAZETESİNİN 25.06.2003 TARİHLİ MANŞET HABERİ

Diyanet 'tavan' yaptı

Hükümet, 1600 kişilik Diyanet kadrosunu komisyonda verdiği önergeyle 15 bine yükseltti. CHP'nin tüm itirazlarına rağmen kadro artırıldı. CHP'li Topuz, "Bu önerge dini istismardır" diyerek hükümeti eleştirdi

ANKARA Milliyet

Hükümetin, Diyanet İşleri Başkanlığı'na imamhatip, müezzin ve Kuran kursu öğreticisi için verdiği 1600 kadro, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AKP'lilerin verdiği önergeyle 15 bine çıkarıldı. CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, "2003'te toplam 34 bin kişiye kadro almayı hedefleyen hükümet, bunun 15 binini Diyanet görevlilerine ayırdı" dedi.
AKP Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, yurtdışına hem Diyanet'in hem de Milli Eğitim Bakanlığı'nın personel gönderdiğini belirterek, yurtdışına gönderilen din adamlarının aynı zamanda öğretmenlik yapmaları gerektiğini söyledi. Göksu, asker - öğretmen uygulaması gibi, imamların da askerliklerinin bir bölümünü "asker-imam" olarak yapmalarını önerdi.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, asker - imam uygulamasına daha önceki yıllarda olumsuz yanıt alındığını belirtti. İmamların yurtdışında öğretmenlik yapmalarının mümkün olabileceğini kaydeden Aydın, "İrtica sorunu ortadan kaldırılınca buna karar verilebilir. İmamlar Türkiye'de de öğretmenlik yapabilir" dedi.

Tasarıda 15 bin önerilmişti
Aydın, tasarı hazırlanırken 15 bin kadro önerdiğini, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın olumlu görüş bildirirken, DPT'nin bunu 1600'e indirdiğini, hükümetin de buna uyduğunu söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu da, Başkanlığın 10 milyon Alevi vatandaşa hizmet götürmediğini belirterek, "Alevilerin vergileriyle onlara hizmet götürmeyen imamlara maaş ödenmesi helal mi haram mı?" diye sorunca Aydın, "Hukuken, camiler mabet diye tanımlanıyor. Diyanet mabet sayılan yerlere hizmet götürüyor" diye konuştu.

'10 kat artırıldı'
AKP'li üyeler bir önerge vererek, 1600 kadronun 15 bine çıkarılmasını istedi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, hükümetten gelen kadro talebinin Meclis'te 10 kat artırıldığına hiç tanık olmadığını belirtirken, Keleş de, "Bu önerge dini istismar etmektir" şeklinde konuştu. AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, önergede memur, aşçı ve diğer kadroların da din hizmetlerine çevrilmesini istedi. Verilen farklı önergeyle 15 bin kadronun tamamı din hizmetlerine ayrıldı.


--------------------------------------------------------------------------------

STAR GAZETESİNİN HABERİ

Böylesi görülmedi
Milli Eğitim'de, sağlıkta, güvenlikte büyük personel açığı var.Yani öğretmen, doktor, polis lazım.Ama kimin umurunda... AKP, 1600 kadro isteyen Diyanet'e tam 15 bin kadro verdi. Böylece Diyanet'in kadrosu 91 bin 365 kişiye çıktı.

AKP Hükümeti, şimdi de Diyanet İşleri Başkanlığı'nda kadrolaşmak için düğmeye bastı... Milli Eğitim'de, sağlıkta, güvenlikte büyük personel açığı varken; yani öğretmen, doktor, polis lazımken, Diyanet'e istediğinin 10 katı kadro verildi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, Diyanet'in 1600 kadro verilmesini istediği tasarıyı, kadro sayısını 15 bine çıkartarak kabul etti. Karara, CHP'liler isyan etti.Ancak başarılı olamadı.

Bakan Aydın artırılmasını istedi


Komisyonda konuşan Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, tasarı hazırlanırken Diyanet'e 15 bin kadro ihdas edilmesini önerdiğini, Maliye ve Devlet Personel Başkanlığı'nın olumlu görüş bildirdiğini, ancak DPT'nin bu kadroyu 1600'e indirdiğini söyledi. Aydın, Bakanlar Kurulu'nun onayladığı 1600 kadronun sembolik ve din adamı ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu iddia etti. Aydın'ın verilen kadronun yetersiz olduğu yönündeki sözleri üzerine harekete geçen AKP'li milletvekilleri, bir önerge vererek, 1600 kadronun 15 bine çıkarılmasını istediler.

CHP'lilerin karşı çıkması yetmedi


CHP Balıkesier Milletvekili Ali Kemal Deveciler, Bakan Aydın'ı eleştirerek, Bakanlar Kurulu'nun onay vermediği kadroların komisyonda verilmesinin yanlış olduğunu söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz da, siyasi hayatında Hükümet'ten gelen 1600 kadro talebinin Meclis'te 10 kat artırıldığına hiç tanık olmadığını belirterek, 'Bir tertiple karşı karşıyayız' dedi. CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş de, 'Bu dini istismar etmektir' diye konuştu.

AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, önergede memur, aşçı ve diğer kadroların da din hizmetlerine çevrilmesini istedi. Daha sonra verilen farklı bir önerge ile 15 bin kadronun tamamı din hizmetlerine ayrıldı.

Kadro artışı bürokratları da rahatsız etti. Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı uzmanları, kadroların 15 bin değil, 13 bin 685 ile sınırlı tutulmasını istediler.

Ancak, tepkilere rağmen yapılan oylamada tasarı, AKP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Böylece Hükümet tasarısında 850 olan imam-hatip kadrosu 11 bine, 450 olan müezzin-kayyım kadrosu 2 bin 500'e, 150 olan kuran kursu öğreticisi kadrosu 500'e yükseltilirken, bin yeni vaiz kadrosu ihdas edildi. Diyanet'te halen 76 bin 365 personel çalışıyor. Başkanlık merkezinde 880, taşrada 75 bin 376, yurt dışında 30, döner sermayede ise 79 kişi görev yapıyor. Yeni kadro ile toplam sayı 91 bin 365'e çıktı.

Eski Başkan Yılmaz:Araştırmak lazım

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, 15 bin kadro tahsisini anlayamadığını belirterek, şöyle değerlendirdi: 'Bizim dönemimizde 9 bini aşkın din hizmetlisi açığı vardı. Şimdi bunu neye göre 15 bine çıkardılar bilemiyorum. Bu ihtiyaç nereden hasıl oldu onu da bilmiyorum. Bu kadar emekli olan var mıydı, araştırmak lazım.'

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber