Anadolu lisesine öğretmen öeçiminde asker ve sözleşmeli öğretmenlik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 00:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB tarafından yayımlanan birçok mevzuatta ya da kılavuzda Asker Öğretmenlik hizmetten sayılmamaktadır.

Aynı durum 19.09.2009 tarihinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte de söz konusu... Yönetmelik hakkındaki genel görüşümüzü ?Anadolu, Fen Lisesi Öğretmenliği düzenlemesinde göze çarpanlar? başlığıyla yayımlamıştık.

?MEB'de çelişkiler zinciri?? başlıklı haberde ise asker öğretmenlik ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen sürelerin hizmetten sayılmamasını ele almıştık.

Asker öğretmenliğin yönetici atamada da hizmetten sayılmaması linkinde ?MEB Okul Yöneticiliği Sınavında üç yıl sorunu?? başlıklı yeni bir dosyada konuyu değerlendirmiştik.

Bilindiği gibi bu sorunla kariyer sınavlarında (uzman öğretmenlik) karşılaşılmış ve Türk Eğitim Sen'in Danıştay'da açtığı dava neticesinde Asker Öğretmenliğin öğretmenlik kıdeminden sayılması gerektiği kararı verilmişti.

MEB buna rağmen asker öğretmenliği öğretmenlik kıdeminden saymamaktadır. Yönetici atamada getirilen kısıtlamayı Türk Eğitim Sen yargıya taşımış ve biz bunu ?Yönetici atama ile ilgili haberimiz TES tarafından dava edildi? başlığıyla yayımlamıştık.

Daha önce kazandığı bir davanın devamını sürdüren Türk Eğitim Sen'in bu tavrı yerinde bir yaklaşım olmuştur.

Aynı sorun şimdi de aynı sorun Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte ve Kılavuzda devam etmektedir.

MEB bu okullara öğretmen seçmek için sınav açmakta ve bu sınavda 2 yıl öğretmenlik şartı koyarken asker öğretmenlik ile sözleşmeli öğretmenliği öğretmenlik kıdeminden saymayacaktır.

Çünkü kılavuzun ilgili maddesi;

?Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenleri Seçme Sınavına başvuracak adaylarda; aylıksız izinler hariç 27 Aralık 2009 tarihine göre (2) yıl hizmeti olmak koşulu?

şeklindedir.

Oysa ki atamaların yapılacağı yönetmeliğin ekindeki Ek-2'de

?4- Müracaat Bitimi Tarihi İtibariyle Resmi Eğitim Kurumları İle Özel Okullarda Öğretmen ya da Yönetici Olarak Geçirilen Süreler İle 217 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci Maddesi Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçen Fiili Hizmet Süresinin Her Bir Yılı İçin (İşçi Statüsünde Geçirilen Süreler Hariç.)***?

İbaresi vardır. Yani kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri puan olarak değerlendirilirken sözleşmeli öğretmenlik ve asker öğretmenlikte geçen süreler yargı kararına rağmen kıdem süresinden sayılmamaktadır.

MEB yayımlayacağı bir açıklama ile bu çelişkiden kurtulmalıdır. Aksi halde bize gelen maillerde dile getirilen ?aynı tarihte göreve başladığımız bayan öğretmen arkadaşımız sınava girebilirken vatani görevimi yaptığım için benim cezalandırılmamın mantığı nedir?? sorusu sorulmaya devam edilecektir.

Her yönden eşit diye ballandıra ballandıra literatüre sokulan Sözleşmeli Öğretmenlik için söyleyecek bir söz dahi bulamıyorum. Ve yetkililere; bu öğretmenlerimiz mahkeme kararında belirtildiği gibi fiilen görev yapmamakta mıdırlar? diye sormak istiyorum.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber