30 Günü Aşan Raporda MEB'den Hala Ses Yok

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan rapor alması halinde sözleşmesinin feshedilip feshedilemeyeceği konusunda; İdari Mahkemeler, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Devlet Personel Başkanlığı sözleşme feshedilmez demesine rağmen MEB'den hala ses yok. Ayrıntılar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ekim 2010 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Devlet Personel Başkanlığı, 4/B Görüşlerini yayımladı? haberimizde yayınladığımız Devlet Personel Başkanlığının 4/B'li personelden gelen sık sorulan sorulara verdiği cevaplarındaki;

?Soru 6: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan rapor alması halinde sözleşmesi feshedilir mi?

Cevap 6: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan hastalık izinleri için ilgililerin sözleşmelerinin feshedilmemesi gerekmektedir.? açıklamaya göre 30 günü aşan hastalık izinlerinde sözleşme feshedilemeyecek.

Fakat ?MEB'den sözleşmeli öğretmenlerin il içi görevlendirmelerine ilişkin uyarı? haberimizde yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 23/03/2010 tarih ve 16205 sayılı yazılarına göre; ?1-Sözleşmeli Öğretmenlerin Merkezi okullara geçici olarak görevlendirmelerinin yapılmayacaktır. Yerlerine ücretli öğretmen görevlendirilmeyecektir.

2-Bakanlar Kurulu'nun 02/03/2009 tarihli ve 2009/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslardaki değişiklik kararında askerlik görevini yapmak Üzere sözleşmesi feshedilenler ile doğum İznine ayrılanların pozisyonları aklı tutulacak yerlerine atama/görevlendirmenin yapılmayacaktır.

3-Norm kadrolar açık gösterilerek sözleşmeli öğretmenler fazla konuma düşürülmeyecektir.

4-Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmeleri feshedilecektir.? Açıklamaları yer almaktadır.

Bu açıklamalardan 4.maddede yer alan; Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmeleri feshedilecektir şeklindeki 4/B'li sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesinin feshine imkan tanıyan bu görüşe dayanak teşkil eden; 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10. maddesindeki; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir.? hükmü ile Sözleşmeli Öğretmenlerin Hizmet Sözleşmesinin ?Personelin izin hakları? başlıklı 11. maddesi (b) bendindeki; ?b) Hastalık İzni: Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için, yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilebilir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür? hükümleri hakkında; Eğitim Bir Sen tarafından Danıştay nezdinde açılan ilk davada olumsuz karar çıkmış. Sendika kararı temyiz etmiş ve İdari Dava Daireleri Kurulu yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Mahkeme kararı ?4/B'linin 30 günlük rapor sıkıntısı sona erdi? ve haberimizde yer almaktadır.

MEB bu karar uyarınca Personel Genel Müdürlüğünün 23/03/2010 tarih ve 16205 sayılı yazısındaki ve ?MEB Personelden 4/B'li İçin Skandal Görüş!? haberimizde de yer verdiğimiz görüş yazısındaki; Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmelerinin feshedilmesi işlemlerini ortadan kaldıran yeni bir genelge yayınlamalıdır.

İdari Mahkemeler, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Devlet Personel Başkanlığı sözleşme feshedilmez demesine rağmen MEB'den hala bir açıklama yayınlanmaması 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personeli 30 günü aşan hastalık izinlerinde mağdur etmektedir.

Hatırlanacağı üzere ?MEB Personelden 4/B'li İçin Skandal Görüş!? haberimizde de yer verdiğimiz Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmelerinin feshedilmesine, bireysel olarak açılan ilk davada Van 2. İdare Mahkemesi sözleşmeli öğretmeni görevine geri iade etmiş ve alamadığı ek ders ve maaşlarının ödenmesine hükmetmiştir.

Van 2. İdare Mahkemesinin bu kararı ?MEB'in, hastalanan 4/B'liye ilişkin kararı yargıdan döndü? ve ?Sağlık nedeniyle 4/B'linin sözleşmesi feshedilemeyecek? haberlerimiz de yer almaktadır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber