MEB'den okula 40, kitaba 400 milyon

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2011 00:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde gündeme gelen 13 okul müdürünün bütçe yetersizliği nedeniyle istifalarından sonra MEB Basın Müşavirliği bir açıklama yapmıştır. Açıklamada "Sadece ilköğretim okulları için 2010 yılında 50 milyon TL., 2011 yılı için 40 milyon TL.olmak üzere 90 milyon TL. ödenek ayrılmıştır." iadeleri yer almaktadır. Bakanlığa bağlı 33 bin İlköğretim Okulu bulunduğunu düşündüğümüzde rakamın ne kadar komik olduğu ortaya çıkacaktır.

40 Milyon TL ödenek demek okul yaklaşık başına bin TL demektir. Harca harca bitmez? Bakanlık açıklamada; geçmişte hiç ödeme yapılmazken biz iki yıldır az da olsa kaynak ayırıyoruz diyor.

Bizim ülkemizde zengin fakir demeden herkese ücretsiz kitap dağıtılabiliyorsa, bu kitapların sadece poşetlenmesi için bile binlerce lira harcanabiliyorsa biz kaynağı bol zengin bir ülkeyiz demektir. O zaman okullarımızın temizliği için de binlerce liranın her ay gönderilmesi gerekir.

Ders kitapları için bu yıl ayrılan kaynak yaklaşık 400 milyon TL okullara gönderilen ödenek ise 40TL gerisini siz düşünün.

Okullar nasıl temizlenecek, personel maaşını kim ödeyecek, bakım onarım, boya badana işlerini kim yapacak düşünen yok?

Okullarımızın Elektrik, su ve yakıt dışındaki tüm harcamaları Okul Aile Birlikleri ile yardımseverler tarafından karşılanmaktadır. Veliden zorla para istenemeyeceği açık olduğuna ve velilerimizin de gönüllü bağışları söz konusu olmadığına göre okullarımızda eğitimin yapılabilmesi için, sağlıklı, temiz, hijyen, güvenli ve donanımlı ortamlar nasıl yaratılacaktır?

Hep söylüyoruz yine söyleyelim; okul idarecilerini ve öğretmenlerini para konusunda veli ile karşı karşıya getirmenin önüne geçmediğiniz sürece ne pedagojiden ne de eğitimden bahsetmeyiniz?

Sosyal devletin en önemli unsuru olan ücretsiz eğitimden söz edip okulun ihtiyaçları için halen velileri kaynak görüyorsak bu ortamda yapılan eğitim sağlıklı değildir. Daha çok duyarız para veremediği için okulun halılarını yıkarken sakat kalan velimizi, müdür para istedi öğrenci okula gitmedi diyenleri, müdür zorla para alıyor diye soruşturma geçiren müdürleri?

Ve daha çok duyacağız İl Milli Eğitim Müdürü, Vali ve Bakanların ağzından "kayıt parası yoktur, zorla bağış alan müdürü şikayet edin gereğini yapalım, açığa alalım" sözlerini?

Sayın bakan son bir söz; yüreğiniz ve gücünüz yetiyorsa pedagojik bir müessese iken hükümetleriniz döneminde maddi kaynak merkezlerine dönüştürülen "Okul Aile Birliklerinin" para toplamasını yasaklayınız. Okul Aile Birlikleri hiçbir surette maddi katkı alamaz diye bir hüküm getiriniz?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber