MEB ücretsiz ders kitapları sorunu devam ediyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Şubat 2011 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'de yine aynı sorun

MEB ücretsiz ders kitapları sorunu devam ediyor. Sorunu diyoruz çünkü her yıl ya binlerce öğrenci kitapsız kalıyor ya da milyonlarca liramız heba oluyor.

MEB 2011-2012 Öğretim yılında okutulacak ders kitaplarının sisteme Şubat ayı içerisinde girilmesini talep etmektedir.

Kitap sayılarını öğrenci sayısını bilmeden girmek ne kadar doğrudur?

1- Okula kayıt olacak öğrenci sayıları henüz belli değildir.

2- Bazı liselerimiz bu yılda meslek ya da Anadolu Lisesine dönüşecektir yani geleceklerini henüz görememektedirler.

3- Kaç kişi sınıf tekrarı yapacak o da belli değildir.

Hadi tüm bunları geçelim tahmini olarak ele alalım bunları ama bilindiği gibi 2010-2011 öğretim yılından itibaren Liselerde Alan uygulaması kaldırılmıştır.

Alan uygulaması yani alan seçimi yerine ders seçimine geçilmiştir. Geçmişte hangi alandan kaç şubenin açılacağı ve alanlara göre öğrenci sayıları kabaca tespit edilebiliyordu. Bu daha kolay bir işlem idi. Ama şimdi öğrenci ders seçecek. Neredeyse tüm dersler seçmeli ders oldu. Örneğin 10.sınıflarda Fizik, Kimya Biyoloji,Matematik, Geometri,Psikoloji gibi geçmişte zorunlu olan dersler artık seçmeli. Hangi öğrencinin hangi dersi seçeceği belli değil. Haziran ayında belli olacak. Tahmin edin diyenler olacaktır fakat bunu tahmin etmek mümkün değildir. Kaldı ki 10.sınıfta 10.sınıf Matematik Dersini seçmeyen öğrenci 11.sınıfa geçtiğinde 10.sınıf Matematik dersini de 11.sınıf Matematik dersini de seçme hakkına sahip.

Bu nedenle Liselerimiz kitap girişleri noktasında sorun yaşamaktadırlar.

Birçok kitap zayiatı yaşandığını ve bunun da milyonlarca liramızı çöpe atmamız anlamına geldiğini daha önce vurgulamıştık çözüm önerimizle beraber, ?Her yıl okullara verilen milyonlarca kitap çöpe gidiyor? başlığıyla.

Ha bu arada yıllardır kitapları fasikülleştirin hem daha az yıpranır hem de ilköğretim öğrencileri hamallıktan, kamburluktan kurtulur demiştik. Yıl 2008 "Kambur bir nesil gelirse şaşmayın. Sorumlusu eğitimdir? Bu yıl en azından dönemlere bölüneceğinin sinyalini alıyoruz. Yani 1.dönem ve 2.dönem kitapları diye ayrılacak ve kılavuz kitap ile ders kitabı birleştirilecekmiş.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber