Üniversitelerdeki döner sermayeli birimden ayrılan memur, ek ödemeyi alacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mart 2011 00:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin teşkilat kanunu düzenleyen 6114 sayılı Kanunun 17/h maddesiyle, 2547 sayılı Kanunun döner sermaye ödemesini düzenleyen 58. maddesi de değiştirilmiştir.

İlgili maddenin eski hali

"h) Döner sermaye işletmelerinin faaliyet alanları, gelir ve giderleri, sermaye limitleri ile işletmelerin yönetimine ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."

İlgili maddenin yeni hali

?h) Döner sermaye işletmesi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde, kaynakların ekonomik, verimli ve tasarruflu kullanılması esastır. Yapılacak olan ödemelerde gelir-gider dengesinin gözetilmesi zorunludur.

Yapılacak ek ödemenin oranları ile bu ödemelerin esas ve usulleri; yükseköğretim kurumlarının hizmet sunum şartları ve kriterleri, personelin kadro ve görev unvanı, görev yeri, çalışma şartları ve süresi, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ve mesleki uygulamalar ile ilgili performansı ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi hizmete katkı unsurları esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkartılacak yönetmelikle belirlenir. Bu yönetmelikte belirlenen temel ilkeler çerçevesinde üniversite yönetim kurulları gerekli düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.

1/3/2006 tarihinden önce kurulan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (hastaneler dâhil) görev yapan personele bu madde uyarınca her ay yapılacak ek ödeme tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme tutarından az olamaz. Bu kapsamdaki personel için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.?

Altı çizili olan bölüm, özellikle döner sermayeli bir birimde çalışmakta iken bu birimden ayrılan personelin mağduriyetini de çözmektedir. Daha önce, üniversiteler, döner sermayeli birimde çalışmakta iken bu birimden ayrılan personele de mahsuplaşma uygulamaktaydı. Adana 2. İdare Mahkemesi, bu yöndeki bir işlemi, açılan dava üzerine iptal etmiştir. Tıklayınız.

Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, artık döner sermayeli birimlerde çalışan personel yer değiştirdiğinde, mahsuplaşma yapılmaması gerekmektedir.

375 sayılı KHK'nın ek 3. maddesi, 3. fıkrası hükmünü görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber