MEB'in Yönetici Atamada Düzenleme İstekleri

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sendikaların da görüşüne sunulan yönetmelik taslağında göze çarpan hususlaın, genellikle 13.08.2009'dan itibaren yaşanan sorunların çözümü ile yargı kararlarının gereğini yapmaya yönelik olduğu görülmektedir. Örneğin Anadolu Lisesi müdürlüğüne açıklık getirilmekte ve 19.12.2010 yönetmeliğine atıfta bulunulmaktadır. Bunların yanı sıra çokça tartışılacak hususlar da vardır. 6 maddelik bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mart 2011 00:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taslağa göre ;

1- Fen Lisesi ve Sosyal Bilimlerine sadece bu okul öğretmeni statüsünde olanlar atanabilecekler. Örneğin Genel Lise öğretmeni bu okullara atanamayacak. Daha önceki uygulamada Bu okullara atanacak Sınavla atanmış Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi öğretmenleri öncelikli atanmakta eğer aday bulunamazsa yani buraya atanan bu şartı taşıyan bulunamazsa diğer okul öğretmenleri de atanabilmekteydiler.

Bakanlık bu uygulamayı kaldırmayı düşünüyor ve rotasyonda dahil bu okullara sadece bu okul müdürleri atanacaklar diyor. Böylece Rotasyon döneminde bir ilde 1 tane Fen Lisesi varsa bu okulun müdürü başka bir okula atanamayacak. Bir Fen ve Bir Sosyal Bilimler Lisesi varsa ve ikisi de Rotasyona tabi ise ikisi yer değiştirmiş olacak.

2- Aynı uygulamayı meslek liselerine de getiriyor bakanlık. Meslek Liselerine atanacak müdürlere meslek dersi öğretmeni şartı aranırken taslakta müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarının de meslek dersi öğretmeni olmaları öngörülüyor. Böylece şu anda genel bilgi dersi öğretmeni olan (Fizik,Kimya,Matematik,Biyoloji, Edebiyat, Tarih, Coğrafya? branşındaki) yöneticilere genel lise yolu gösteriliyor. Aslında bu durum MEB'i sıkıntıya sokabilir. Çünkü şu ana kadar yapılan atamalarda boş kalan kurumların büyük bir çoğunluğu Meslek Liseleri. Yani yeterli meslekçi müdür adayı bulmakta zorlanan MEB bu uygulama ile Müdür başyardımcılığı ve Müdür yardımcılığı için de aday aramak zorunda kalacaktır.

3- Sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre de öğretmenlikten sayılıyor fakat yönetici olmalarının yolu açılmıyor. Yani kadroya geçtiklerinde bu süreyi kullanabilecekler.

4- Özel okul müdürlüğü yöneticilikte sayılmaktaydı bu taslakta özel okul müdür yardımcılığı da yöneticilikten sayılıyor.

5- Müdür yardımcılarına ve Müdür Başyardımcılarına da Rotasyon uygulaması getiriliyor.

6- Şube müdürü, şef gibi kadrolarda çalışanların istedikleri okullara yönetici olmaları yönündeki uygulama kaldırılıyor. Bu kişiler yönetici olacakları zaman Öğretmen kadrosunda çalışıyorlarsa yöneticiliğe başvurabilecekler ve geçmişteki, uzmanlık, TTKB üyeliği, Şube müdürlüğü, şef? gibi kadrolarda geçen sürelerini puan olarak alabilecekler.

Şu anda yapılması öngörülen değişiklikler sendikaların görüşüne sunulmuştur. Sendikalar 11.04.2011 tarihine kadar görüşlerini bildirecekler ve MEB son değerlendirmeyi yaparak yönetmeliği değiştirecektir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber