Meclis'in gedikli vekillerinin başında Baykal ve Toptan bulunuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2011 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili seçilmek için binlerce aday adayı yarışırken yıllardır Meclis'te milletvekili olarak bulunan isimler de bulunuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)'nin gediklisi durumunda bulunan milletvekillerinin başında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal geliyor. AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, CHP İstanbul Milletvekil Ali Topuz, MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er, CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, CHP Ankara Milletvekili Önder Sav ve CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise uzun süre milletvekilliği yapan isimlerden.

Meclis'te en uzun dönem milletvekili olarak bulunan sıralamasında birinci sırada eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan bulunuyor. Baykal ve Toptan bu dönemle birlikte Meclis'de 7 dönemdir milletvekili olarak bulunuyorlar. Baykal 26 yıl, Toptan ise 24 yıl milletvekilliği yaptı.

Deniz Baykal, 1973 yılında girdiği Meclis'te 12 Eylül darbesine kadar iki dönem milletvekilliğinde bulundu. 12 Eylül'de siyasi yasağının kalkmasının ardından 1987 yılında Parlamento'ya yeniden giren Baykal, 1999 yılında partisinin yüzde 10'luk barajın altında kalmasından dolayı Meclis dışı kaldı. Baykal, 3 Kasım 2002 yılında yeniden Meclis'e girdi. Baykal, 15(IV), 16(V), 18, 19, 20, 22 ve bu dönemle birlikte 7 dönem milletvekilliği yaptı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ise 7 dönem milletvekili yapan ikinci isim oldu. 1977 yılında ilk kez Meclis'e giren Toptan, 12 Eylül sonrasında Meclis'e 1986 yılında yapılan ara seçimlerde girdi. Toptan, 16(V), 17, 18, 22. dönemler Zonguldak; 19, 20. Dönemler Bartın Milletvekili oldu. Toptan, 23. dönemde ise Zonguldak milletvekili olarak devam ediyor.

CHP'de Baykal'dan sonra en fazla milletvekilliği yapan isimlerden birisi de İstanbul Milletvekili Ali Topuz, 1973 yılında ilk kez girdiği Parlamento'da 6 dönemdir milletvekilliği yapıyor. Topuz, CHP'den önümüzdeki dönem için milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunmadı.

CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Baykal ve Topuz gibi Meclis'e 1973 yılında girdi. Anadol, 15(IV), 16(V) Dönem Zonguldak, 18 ve 22. Dönem İzmir Milletvekili oldu. Anadol, aday gösterilip seçilmesi durumunda altıncı dönem milletvekilliği yapmış olacak.

?ER VE BAŞESGİOĞLU 1987'DEN BERİ ARALIKSIZ MECLİS'TE?

Meclis'te aralıksız olarak en fazla milletvekilliği yapan iki isim bulunuyor. Bunlardan birisi MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, diğeri ise AK Parti Mersin Milletveki Ali Er.

İlk olarak 1987 yılı seçimlerinde Meclis'e giren Başesgioğlu, 18, 19, 20, 21. Dönem Kastamonu, 22. Dönem İstanbul milletvekiliği yaptı. Şu anda 6. dönem milletvekilliğini yapan Başesgioğlu, 24 yıldır aralıksız olarak Meclis'te bulunuyor. Meclis'e Anavatan Partisi milletvekili olarak giren Başesgioğlu 2002 seçimlerinden AK Parti'den milletvekili oldu. Bir süre önce AK Parti'den istifa Başesgioğlu, MHP'ye geçti.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er, 1987 yılında ilk kez Meclis'e girdi. Er, aralıksız olarak önce Anavatan Partisi'nden daha sonra AK Parti'den olmak üzere 18, 19, 20, 21, 22 ve son 23.Dönem Mersin Milletvekili oldu. Er, 24 yıldır Meclis'te bulunuyor.

Meclis'in renkli milletvekillerinden birisi olan CHP Tuncel Milletvekili Kamer Genç, bu dönemle birlikte 5 dönem milletvekiliği yapanlardan. Genç, 2002 seçimlerinde partisinin baraj altında kalmasından dolayı Meclis'e girememişti.

BEŞİNCİ DÖNEMİ TAMAMLAYAN ÇOK SAYIDA İSİM VAR

AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Güney de Murat Başesgioğlu gibi 1987 yılında Meclis'e girdi. 21.dönemde milletvekili olmayan Güney, 5 dönemdir milletvekili olanlardan.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Ağır Milletvekili Yaşar Eryılmaz, AK Parti Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen, CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Eyüp Cenap Gülpınar, AK Parti Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi gibi isimlerde beşinci dönemini tamamlayan milletvekilleri.

ARINÇ DÖRDÜNCÜ DÖNEMİ TAMAMLADI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, Ankara Bağımsız Milletveki Eşref Erdem, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Osman Pepe, Manisa Bağımsız Milletvekili Mustafa Erdoğan Yetenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalletin Göktaş, AK Parti Afyon Milletvekili Sait Açba, CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş gibi isimler ise Meclis'te dördüncü dönemini tamamlayanlardan.

Meclis'te üçüncü dönemini tamamlayan çok sayıda vekil de bulunuyor.

ÜÇÜNCÜ DÖNEMİ TAMAMLAYAN İSİMLER

Meclis'te üçüncü dönemini tamamlayan milletvekilleri ise şöyle: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Mardin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, AK Parti Ardahan Saffet Kaya, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, AK Parti Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu, Devlet Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Çelik, AK Parti İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz, Milli Savunma Bakanı ve İzmir Milletvekili Vecdi Gönül, AK Parti Kahramaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz, AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Yahya Akman ve Seyit Eyüpoğlu, AK Parti Şırnak Milletvekili Abdullah Veli Seyda, MHP Ankara Milletvekili Bekir Aksoy, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, MHP Ankara Milletvekili Tuncay Toskay ve CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber