Merkez'in yeni başkanı Babacan'ın ?Çıkrıkçılar'dan çocukluk arkadaşı/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Nisan 2011 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görev süresi pazartesi günü sona erecek olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın yerine, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı atandı. 2006'da da bu görev için adı öne çıkan Başçı'nın ataması Köşk'ten dönmüştü. Bu veto eşinin türbanlı olmasına bağlanmıştı

Merkez Bankası'nda Durmuş Yılmaz dönemi bitti, para piyasalarının yeni patronu Erdem Başçı oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün atamayı onaylamasının ardından Merkez Bankası'nda Erdem Başçı başkanlığa getirildi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın TED Ankara Koleji'nden arkadaşı olan Başçı, daha önce bir süre Babacan'ın danışmanlığını yapmış, ardından ?Erdem Başçı' ismi 2006'da yaşanan atama kriziyle gündeme gelmişti. Bu arada Ali Babacan ve Erdem Başçı, Ankara'nın en eski alışveriş bölgesi olan Çıkrıkçılar Yokuşu'ndan çocukluk arkadaşı. İki ismin babası da Çıkrıkçılar'da ticaretle uğraştı.

Başçı, ekonomi çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirilmeyen bu atama öncesinde, 11 Aralık 2010 tarihinde Merkez Bankası'nın ?düşük faiz-yüksek munzam karşılıklar' politikasını uygulamaya başladığını açıklayarak yatırımcıları şaşırtmış, bu çıkış Başçı'nın Merkez'deki etkinliğinini artırdığı şeklinde yorumlanmıştı.

5 yıl sonra atandı

Erdem Başçı ismi bundan 5 yıl önce, 2006 yılında yaşanan Merkez Bankası başkanlığıyla ilgili ?atama krizi'nde duyulmuştu. O dönemde 40 yaşında olan Başçı, Erdoğan tarafından Merkez Bankası başkanlığına aday gösterilmişti. Başçı, hükümetle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan veto polemiği nedeniyle, Süreyya Sergengeçti'den sonra kısa bir süre Merkez Bankası Başkanlığı'na vekalet etti.

Başkanlık için vekalet Başçı'ya verilirken, Başçı'nın kendisi gibi ekonomist olan ve bir ekonomik danışmanlık şirketi bulunan eşi Sıdıka Başçı da çok konuşulmuştu.

Sıdıka Hanım'ın türbanlı oluşu tartışma yaratırken, Başçı'nın kararnamesinin Köşk'ten dönmesi de türbana bağlanmıştı. Ancak Sezer, daha sonra yine eşi türbanlı olan Durmuş Yılmaz'ı bu göreve atamıştı.

Bakan Babacan ile aynı kolejde okudular

- Erdem Başçı 1966 yılında Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde 1983 yılında tamamladı.

- ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 1987 yılında yüksek şeref derecesiyle mezun oldu.

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın TED kolejinden arkadaşı olan Başçı, Bilkent Üniversitesi'nde İşletme yüksek lisans programını 1989 yılında birincilikle bitirdi.

- Bilkent Üniversitesi'nden İktisat dalında Yüksek Lisans ile ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden İktisat Master (1993) derecelerini aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesi'nden İktisat Doktoru (1995) unvanını aldı.

- 1995 - 2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

- Başçı, İngiltere'deki York Üniversitesi'nde 1999 yılında misafir öğretim üyesi olarak dersler verip uluslararası kongrelerde tebliğler sundu.

- 1999 yılında YÖK'ten Doçent unvanını alan Başçı'nın araştırma yaptığı ve ders verdiği konular, ?Para İktisadı, Finansal İktisat, Makro İktisat Kuramı ve Matematiksel İktisat' oldu.

- 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra AK Parti'nin iktidara gelmesiyle Ali Babacan'a danışmanlık yapan Başçı, Eylül 2003'ten bu yana Merkez Bankası'nda Başkan Yardımcılığı yapıyordu. Erdem Başçı Merkez Bankası'nın 21'inci başkanı olarak görev yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber