Öğrenci ve velilerden okulumuz kapatılmasın eylemi/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Nisan 2011 15:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Mesken Köyü İlköğretim Okulu'nun kapatılmak istendiğini, bu durumda öğrencilerin 40 kilometre uzaklıktaki Yatağan'a gitmek zorunda kalacağını öne süren kadın muhtar Şeniz Cevizbaş ve veliler eylam yaptı. Okul bahçesinde imza toplayıp kapı önünde oturma eylemi yapan köylüler, "Okulumuzu kapattırmayacağız" sloganı attı. Bazı veliler ise okulun taşınması durumunda çocuklarını göndermeyeceklerini söyledi.

Yatağan'a bağlı Mesken köyünde 68 yıl önce açılan, 20 yıl önce yenilenen, geçen yıl 10 bin liralık harcamayla modern bir hale getirilen, 142 öğrencinin eğitim gördüğü, 11 öğretmenin bulunduğu ilköğretim okulunun, Milli Eğitim Bakanlığı'nın taşımalı eğitim sisteminde birleştirilmiş sınıf bulunan okulların kapatılması yolundaki çalışması çerçevesinde kapatılmak istendiğini öne süren vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Okul bahçesinde bugün (Cuma) sabah toplanan ve eylem yapan veliler okulun kapatılmaması için Muğla Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmek üzere hazırlanan dilekçeleri imzaladı. Okulun giriş kapısının önüne oturarak yaklaşık bir saat eylem yapan veliler sık sık "Okulumuzu kapattırmayacağız" sloganı attı, "Çocuğumu Yatağan'a Göndermem, Bizleri Bu Durum Çok Rahatsız Ediyor" ve "Okulumuzu Vermeyiz" yazılı dövizler taşıdı.

Velilere destek veren Mesken Köyü'nün kadın muhtarı Şeniz Cevizbaş, burada yaptığı açıklamada, Mesken, Yukarıyayla, Kadıköy ve Bucakpınar köylerindeki çocuklarının eğitim gördüğü okulun sudan sebeplerle kapatılmak istendiğini savundu. 13 dönüm arazi üzerine kurulu olan okulun modern araç ve gereçlerle donatıldığını ifade eden Cevizbaş, "Ne bina ne öğretmen ne de eğitim araç ve gereç sıkıntımız var. Son olarak 10 bin lira masraf yaparak tuvalet ve kütüphaneyi yeniledik. Ayrıca çocuklarımız geçen yıl SBS sınavında büyük başarı elde etti. Okulun kapatılması durumunda bu binalar milli servet heba olup gidecek, eğitim yuvalarını ahır olarak mı kullanacaklar? Sebep olarak bir genelgeyi gösteriyorlar. Buradan İlçe, İl ve tüm Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine sesleniyoruz. Feryadımızı duyun. Okulumuzu kapattırmamak için her türlü eylemi genişleterek yapacağımızı belirtmek istiyoruz. Bu okulu kapatmaya niyeti olanlar neden her yıl binlerce lira masraf yaptırdılar? Köylünün üzerine kabus gibi çöken bu karardan bir an önce vazgeçilsin, aksi takdire hukuk yollarına başvuracağız" dedi.

SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Evli ve üç çocuk babası Cihan Topçuoğlu da çocuklarının eğitimi için hiçbir masraftan kaçınmadan elden geçirdikleri okulun türlü bahanelerle kapatılmak istendiğini belirterek, "Çocuklarımız hergün gidiş-dönüş 80 kilometrelik yol kat etmek zorunda kalacaklar. Bu okulun kapanması için hiçbir geçerli nedenleri yok. Taşımalı eğitimde birleştirilmiş sınıf olmaz diyorlar. Bu türde Yatağan'da en az 20 okul var. Onları neden kapatmıyorlar. Okul kapatılırsa veliler olarak çocuklarımızı göndermeme kararı aldık. Sonuna kadar direneceğiz" dedi.

MİLLETVEKİLİNDEN KÖYLÜLERE DESTEK

Yurdışında bulunan AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, telefonla DHA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun kapatılmaması gerektiğini belirtti. Özden, "Bizim birinci meselemiz okullarda kaliteli ve nitelikli eğitim olmasıdır. Bunu da mümkünse öğrencilerin kendi oturdukları yerlerdeki okullarda almaları gerekir. Milli Eğitim Bakanlığımızın talimatı ile okullarımızda birleştirilmiş sınıfların olmaması için çalışma başlatılmış durumda. Ancak ben söz konusu okulumuzun açık kalması taraftarıyım. Çünkü okullar bulundukları bölgede eğitim gören öğrencilerin dışında bölgede yaşayan halkın sosyo-ekonomik gelişimlerine de öncülük ederler. Okulun kapatılmaması ve durumunun yeniden değerlendirilmesi konusunda ilgililerle görüşeceğim ve Türkiye'ye döner dönmez okulu ziyaret edip köylülerle görüşeceğim" diye konuştu.

SON KARAR VALİLİĞİN

Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven ise Mesken Köyü İlköğretim Okulu'nun kapatılması ile ilgili bir gelişme ve karar olmadığını belirterek, "Okula gelen müfettişler rutin incelemelerde bulunuyor. Okulun kapatılacağını köylüler nereden çıkarmış anlamış değilim. Bu konuda nihai kararı valilik verecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber