42 yıl sonra resmen Gazi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Nisan 2011 07:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

1969 yılında vatani görevini yaparken sol gözünü kaybeden Selahattin Çevik, 42 yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. AYİM, vazife malulü olması yönünde karar verdi, Çevik maaşa bağlandı

Zana YAVUZ / İSTANBUL

Kütahya'da yaşayan Selahattin Çevik (62) tam 42 yıl sonra 'gazi' sayıldı. Çevik'in hukuk mücadelesini başlatan süreç şöyle: 1969'da Kars Sarıkamış'ta vatani görevi yapan Çevik'e, 'odun kes' emri verildi. Odun keserken fırlayan bir parça sol gözüne isabet etti. Göz kurtarılamadı, Çevik çürüğe ayrıldı. Memleketine dönüp maluliyet maaşı için girişimlerde bulundu ancak sonuç çıkmadı. Çevik, Şehit Aileleri Derneği'nin avukatı Halil Öztürk'ün önerisi üzerine durumu yargıya taşıdı. 6 Mayıs 2010'da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne, daha önceki talebine ret cevabı veren SGK aleyhine dava açan Çevik hukuk zaferini kazandı.

BİN 100 LİRALIK MAAŞI ALDI

AYİM kararında, 'Her ne sebeble olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamayacak duruma giren iştirakçilere (malul) denir' hükmüne yer verildi. Kaza, görev sırasında yaşandığı için vazife malulü sayılması gerektiğine karar verildi. Başvuru tarihinden geçerli olmak üzere Çevik'e aylık bin 100 lira ödenecek. Dava ve avukatlık giderlerini de SGK'nın ödemesine hükmeden karar emsal teşkil edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber