Uzmanlar romatizma hastalığına karşı uyardı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2011 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Doktoru Ömer Karadağ, romatizma hastalığının bütün organları etkilediğini belirterek, "Ramatoid artrit hastalığı kalp, akciğer, mide gibi önemli organları etkileyebilen, simetrik eklem tutulumu ile karakterize olan, aynı zamanda sakatlığa neden olabilen, hayat kalitesini azaltan, ağrılı, kronik iltihaplı ve iltihabi olmayan 20 ile 50 yaş aralığında görülen bir romatizmal hastalıktır" dedi.

Diyarbakır Eğim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 'Ramatoid Artrit Hasta Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantıda bir açıklama yapan Uzman Dr. Ömer Karadağ, romatoid artrit eklemlerde ilerleyici yıkıma yol açtığını ve yapısal hasarların da en geç iki yıl içinde belirgin hale geldiğini söyledi. Bu hastalığın teşhisinin gecikilmeden konulabilmesi için ilgili uzman hekime erken başvurulmasının önemli olduğunu belirten Karadağ, "Günümüzde romatizmal hastalıkların yol açtığı bedensel sorunlar yaşam

kalitesini bozan en önemli nedenler arasında yer almaktadır. Bu hastalarda karşılaşılan en önemli sorun tanının geç konulması ve hastaların uygun tedaviyi zamanında almamasıdır. Eskiden iltihaplı romatizmal hastalıklarda romatizmanın tedavisinin olmadığına inanılırdı. Ancak tıp biliminin ve teknolojinin gelişmesiyle artık elimizde çok güçlü ilaçlar var. Bunun için hastalarda kalıcı bozukluklar oluşmadan, yani geç kalınmadan hastalığın erken dönemde tanısının konulması ve tedavinin başlaması çok önemlidir.

Bu nedenle hastalarımızın erken dönemde doktora başvurması gerekir" dedi.

"HASTALIK KADINLARDA ERKEKLERE ORANLA 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR"

Romatoid artrit hastalığının kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görüldüğünü ve tedavi edilmediği zaman yaşam kalitesini azalttığını belirten Uz. Dr. Ömer Karadağ, hastalık süresince iyi beslenilmesi gerektiğini söyledi. Sigaranın da bu hastalık üzerinde önemli etkileri olduğunu belirten Karadağ, tedavi sürecinde kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini kaydetti. Karadağ, "Eklemlerde, el, ayak, bilek ve dirseklerde 6 haftadan uzun süren ağrı, vücudun iki yanında şişlik, simetrik tutulum,

yorgunluk, ateş ve sabahları ilk 30 dakika sertlik ve şişme gibi rahatsızlıkları olan hastaların mutlaka bir uzmana görünmeleri gerekir" şeklinde konuştu.

Toplantıda hastalığın belirtileri, tedavi yöntemleri, hastalığın doğurabileceği sonuçlar, kullanılması gereken ilaçlar ve yan etkileri gibi önemli konulara da değinen Uz. Dr. Karadağ, eğitime katılan hasta ve hasta yakınlarının sorularını da cevaplandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber