Daire dışındaki tapu işlemlerinden memurlara daha fazla gelir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2011 20:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü; "Tapu Sicil Müdürlüklerince Daire Dışında Yapılacak Tapu İşlemlerinde Uyulacak Esaslar ile Bu İşlemlerden Alınacak Tazminatın Memurlar Arasında Dağıtımına İlişkin Yönetmelikte" değişiklik yaptı.

Yapılan değişiklik ile memurların alacağı harcırah tazminatı arttırıldı.

492 sayılı Harçlar Kanunun "Akdin daire dışında yapılması" başlıklı 70. maddesinde; "Tapu memurlarının istek üzerine bir hakkı tesis, tadil veya terkin gibi tapu işlemleri için daire dışına gitmeleri halinde birinci derecede Devlet memurunun aldığı geçici görev yolluğunun 2/3'ü tazminat olarak emaneten mal sandığına yatırılır. Görevin tamamlanmasından sonra bu miktarın yarısı Hazineye gelir kaydedilir. Diğer yarısı tazminat olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce hazırlanacak yönetmelikte belirtilen esaslara göre ilgili memurlar arasında dağıtılır." hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, daire dışındaki bir görev halinde; 1. derecede memura ödenen geçici görev yolluğunun 2/3'ü, mal sandığına yatırılmakta, toplanan miktarın yarısı hazineye kalan yarısı ise personele verilmektedir. Personele hangi orada dağıtılacağı ise yönetmelikte belirlenmektedir. Yönetmeliğin önceki düzenlemesinde, puanlama şu şekildeydi.

Tapu Sicil Müdürü 20
Müdür Yardımcısı 15
Şef 12
Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni 10
Sicil Memuru 10
Arşiv Memuru 9
Sicil Katibi 8
Daktilograf 8
Hizmetli 6

Bu puan tablosu 24 Nisanda değiştirilmiştir. Değişikliğin yeni halinde, Tapu Müdürüne 20, Tapu Müdür Yardımcısına 18, diğer memurlara ise Diğer memurlar 15 puan öngörülmüştür. Buna göre örneğin daha önce sicil memur 10 puan üzerinden tazminat alırken şimdi 15 puan üzerinden alacaktır.

Hesaplama nasıl yapılıyor?

Bu husus yönetmeliğin 5. maddesinin 2. fıkrasında şu şekilde düzenlenmiştir: "Unvanların hizalarındaki puan, tapu sicil müdürlüğündeki o unvanlı memur sayısı ile çarpılarak toplam puan tespit edilir. Daha sonra dağıtılacak tazminat miktarı toplam puana bölünerek (1) puan karşılığı Türk Lirası tespit edildikten sonra, bu rakam, unvan karşılığı puanla çarpılarak o memura ödenecek miktar belirlenir."

Örnek verecek olursak, eğer o ay hazineye dağıtıldıktan sonra kalan miktar ise bin lira ise ve 1 müdür, 2 müdür yardımcısı ve 40 personel var ise;
Toplam puan: [(1*20)+(2*18)+(40*15)]
=656

1 puan karşılığı lira: 1.000/656
= 1,5 lira

Buna göre,
Tapu müdürü= 1,5*20=30 lira
Tapu müdür yardımcısı= 27 lira
Diğer tapu memurları= 22,5 lira alacaktır.

Yönetmeliğin 17. maddesinde ise müdürün daire dışına görevlendirmedeki yetkileri personel unvanları bazında düzenlenmişti. Bu unvan sınırlaması kaldırılmıştır. Yeni düzenleme şu şekildedir: "Daire dışında yapılacak tapu işlemi akdi gerektiriyor ise, tapu müdürlüğünde işlem yapan memurlardan ikisi, akdi gerektirmiyor ise birisi tapu müdürü tarafından görevlendirilir. Çok önemli gördüğü işler hariç olmak üzere tapu müdürünün daire dışına gitmesi gerekli değildir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber