ATM'lerden kartsız eft ve havale yapma imkanı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Nisan 2011 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Eski ATM'ler birilerine çok kazandırıyor

YILMAZ YILDIZ / GÖZDEN KAÇANLAR

Birkaç gün önce Zaman gazetesinin deneyimli muhabirlerinden Ercan Baysal, bankaların Elektronik Fon Transferi (EFT) konusunda güzel bir haber çıkarmıştı.

Haberinde özetle; "Vatandaşın teknolojiye ayak uydurması ve internet bankacılığının yaygınlaşmasıyla eski alışkanlıkların değiştiği, 15 yıl öncesine kadar tüm ödemeler elden yapılırken, şimdilerde EFT'nin nakit paranın tahtını sarstığını, 2010 yılında yapılan toplam EFT tutarının 24,94 trilyon lirayı bulduğunu, EFT işlemi için hesap sahiplerinden 1-3 lira arasında ücret alındığını, internet yoluyla yapılan transferlerde masrafın 3-4 lirayı aşmadığını, banka şubesine gidip nakit vererek EFT yapılması halinde ise 15-20 liralık masraf çıkarıldığını" aktarıyordu.

Bizler de bildiğiniz yurdum insanlarından biri olarak, zaman zaman bankaların kapısını çalıyoruz. O yüzden haber çok dikkatimi çekti. Fakat bana göre çok önemli bir detay atlanmıştı.

Akbank, İş Bankası gibi müşteri kitlesi geniş birçok banka, ATM cihazlarını değiştirerek, kartsız işlem yoluyla EFT yapılmasına imkân tanımaya başladı. Bankada hesabı olmayan biri bile, ATM'den kimlik numarası ve parayı göndereceği kişinin hesap numarasıyla kolayca EFT yapabiliyor. Masrafı da 3-5 lira arasında değişiyor. Aynı parayı şubeye girip göndermek istediğinizde masraf 15-25 liraya çıkıyor.

Asıl önemli detay birçok bankanın müşterilerine ATM'den para yatırma şansı vermeyişinde. Üstelik bu bankalar arasında Türkiye'nin en büyük ve şube ağı en geniş bankalarından Ziraat Bankası bile var. Mesela Ziraat Bankası'nın şube sayısı bin 379 iken, ATM sayısı 2 bin 700 civarında.

Bu bankaların ATM'leri sadece hesap sahibi olan ve kartı bulunan müşterilere hizmet veriyor. Yakınına göndermek istediği parayı da yalnızca şubeden yatırabiliyor. Alınan masraf ise, 10 lira da olsa bin lira da olsa 15 lira ya da 20 lira. Para bin liranın üzerine çıkınca masraf da artıyor tabii.

Devir, rekabet devri... Bütün bankalar akıllı ATM'lere geçmek zorunda ve geçiyor. Bazı bankalar bunu geciktirerek bazı hizmetlerden daha fazla ücret alarak kârettiklerini sanıyor olabilirler.

Kısa vadede belki kâr ediyorlar ama uzun vadede bu durumun sürdürülebilir olmadığının farkına varmalılar. Bugün keriz yerine konan müşterilerinin yarın kendilerine daha iyi davranan bir bankada hesap açtırmayacaklarının garantisi var mıdır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber