Muğla'daki taşımalı eğitim sisteminde 2,5 milyon liralık vurgun iddiası

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 03 Mayıs 2011 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Müfettişlerin Muğla'daki taşımalı sistemde öğrencilerin yemek ihalelerinde usulsüzlük yapıldığını gösteren raporu, Bakan Nimet Çubukçu'ya sunuldu.

Muğla'da Yatağan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Şaşmaz, 2009 yılında taşımalı sistemde eğitim gören öğrencilerin yemeğini temin eden firmaların puantajlarını incelediğinde, çeşitli nedenlerle okula gelmeyen öğrenciler için de yemek bedeli ödendiğini fark etti.

Şaşmaz, geriye yönelik puantajları incelediğinde son 7 yıldır yemek firmalarına aynı biçimde ödeme yapılarak yaklaşık 2 milyon TL'lik yolsuzluk yapıldığını tespit etti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Şaşmaz, Milli Eğitim Bakanlığı ve valiliğe birer ihbar mektubu gönderdi.

Konunun basına yansımasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun talimatıyla Muğla'ya müfettiş görevlendirildi.

Müfettişler 3 Mart 2010 tarihinde Muğla'ya geldi ve incelemenin ardından hazırladıkları 100 sayfalık raporu Bakan Çubukçu'ya sundu.

Raporda, Yatağan İlçe Milli Eğitim Müdürü Şennur Şahbudak Akdeniz'in daha düşük bir teklifle hizmet almasını sağlayabilecekken ihaleyi alan ancak işi alt yüklenici firmaya devreden şirketin sözleşmeye aykırı davranışının ortaya çıkmaması için gayret içine girdiği yer aldı. Rapora göre, Akdeniz'in durumu kendisine bildiren okul müdürüne çeşitli baskılar yaptığı, kanuna aykırı hareket ederek yüklenici firmayı koruyarak yarar sağladığı belirtildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Akdeniz'in görevden alınıp, öğretmen olarak il içinde atamasının yapılması istendi.

Yemek ihalesinde ihmalleri görülen ihale yetkilisi Ortaca Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Şahin ve komisyonda görevli Ortaca Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Halil Şahin, Şef Sevil Yılmaz Kaya, memur Fikret Özcan, Ortaca Şehit Er Gürsel Çelik İlköğretim Okulu Müdürü Hamdi Kartal, Ortaca İlköğretim Okulu Müdürü Halil Saruhan hakkında ise uyarma cezası verilmesi yönünde görüş belirtildi.

Raporda, yemek ihalesini alan firmanın sözleşmesi feshedilerek kesin teminatlarına el konulup, bir yıl süre ile kamu ihalelerine katılma yasağı getirilmesi gerektiği de vurgulandı.

İhalede gerekli dikkat ve özeni göstermedikleri anlaşılan Yatağan TEK Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu Müdürü Hakan Ünalan, Kafaca Kaplancık İlköğretim Okulu müdürü Devrim Çöllüoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şefi Gürsel Kahyaoğlu hakkında da kınama cezası, teknisyen İhsan Kartal hakkında ise 1/30 oranında aylıktan kesme cezası verilmesi istendi.

Yatağan İlçe Milli Eğitim Müdürü Şennur Şahbudak Akdeniz, kendisine şu an ulaşan bir şey olmadığını belirterek, gerekli açıklamayı daha sonra yapacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber