Türk Enerji-Sen: Su yasası çıkarılmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2011 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de su kaynaklarının etkili yönetimi için su yasasının gerekli olduğunu belirten Türk Enerji-Sen Başkanı Karapınar, ?Türkiye'de su kaynaklarının yönetiminde birkaç farklı kurum yetki sahibi. Su yönetimini tek elde toplayacak 'Su Yasası' çıkartılarak yetkinin tek elde toplanması gerekmektedir. Bu kurum güçlü kadrosu ve tecrübesiyle Devlet Su İşleri'dir.? dedi.

İstanbul'da düzenlenen ve ana teması 'bölgesel su sorunları' olan Uluslararası Su Formu'na dikkat çeken Celal Karapınar, ?Sınırı aşan sularımız ve suyun ticari bir meta olarak kazandığı değerde dikkate alındığında Türkiye'nin suları üzerinde hak sahibi olmak isteyenler var.? ifadesini kullandı. Karapınar, Türkiye'nin suyunun herhangi bir komisyon adı altında ülkeler topluluğu ile yönetilmesi gibi yöntemlerin kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, forumdan milli menfaatlere yönelik kararlar beklediklerini kaydetti.

Türkiye'de 8,5 milyon hektar tarıma elverişli arazinin sadece 4,85'nin sulanabildiğini belirten Karapınar, şunları kaydetti:

"Suyun etkili kullanılmaması ve yanlış politika sonucunda bugün yurt dışından buğday, sebze ve meyve ithal etmekteyiz. Tarım ve hayvancılığa elverişli bölgelerimizde tarım yapılamamakta, hayvancılık ise yok olmak üzeredir. Ayrıca su kaynakları etkin bir şekilde kullanılırsa enerji sektörü gibi lokomotif sektörlerde üretim artacak, üretime bağlı olarak yan sanayi ve istihdam sağlanacaktır. Yapılacak barajlarla enerjide dışa bağımlılık azalacaktır. Üretimde maliyeti etkileyen bir unsur olan enerji ucuzlayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber