Gümrüklerde oy kullanma işlemi devam ediyor/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Mayıs 2011 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 12 Haziran'da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi'nde yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında oy verme işlemi devam ediyor.

10 Mayıs'da başlayan oy verme işlemi bu yıl ilk kez kullanılan şeffaf sandıklarda ve örtülü kabinlerde yapılıyor. Yurda karayoluyla girenler sınır kapılarında, uçakla gelenler ise havalimanlarında oylarını kullanabiliyor. Türkiye ile Bulgaristan'ı birbirine bağlayan Kapıkule sınır kapısındaki Sandık Kurulu Başkanı Rahşan Ateş, henüz izin sezonu başlamadığı için oy kullanma işlemlerinin nispeten yavaş ilerlediğini belirterek, ?Oy kullanma işlemi 10 Mayıs'ta başladı. Oy kullanma şartlarından birinci şart ise kişinin yurtdışı seçmen kaydı olacak, bilgisayarda sorguladığımızda kaydı çıkacak ve geçerli Türk pasaportu olacak? dedi.

İLK KEZ OY KULLANDILAR

Gümrük kapılarında, yurtdışında en az 6 ay süreyle ikamet eden ve oy verme günü en az 18 yaşında olan herkes oy kullanabiliyor. Gümrük kapılarında tatil günleri de dahil 7 gün 24 saat oy kullanmak mümkün. Pusulalarda seçime katılan siyasi partilerin amblemleri yer alıyor. Onların altındaki kısma ?evet? mührü vuruluyor ardından da pusula sarı renkli zarfa konularak sandığa atılıyor. Gümrük kapılarında sadece partilere oy verilebiliyor. Bağımsız adaylara ise verilemiyor. Kapıkule?de oy kullanan Emine ve Recep Aydınlı çifti ilk kez oy kullandıklarını belirterek, ?İlk sefer oy kullanıyoruz. Vatana Türkiye'ye çoluğumuza çocuğumuza hayırlı olsun. Bütün millete hayırlı olsun inşallah. Türkiye'de öbür devletler içine karışsın. Hayırlı ve uğurlu olsun? dediler.

KİMLER GÜMRÜKTE OY KULLANAMIYOR

Gümrük kapılarından giriş yapmasına rağmen, ikametgahı Türkiye'deki bir adreste olan ya da yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmayanlar ise oy kullanamıyor. Sandık Kurulu Başkanı Rahşan Ateş, Vatandaşların yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulunun web sitesinde T.C. Kimlik numaraları ile kontrol edebileceklerini belirterek şunları söyledi: ?Muhtarlıkta kaydı olanlar, ikametgahı Türkiye'de olanların kaydı çıkmıyor. Onların oy günü kendi muhtarlıklarında verilen seçmen kağıtlarında belirtilen adreste kullanmaları gerekiyor. Herhangi bir sorun yok şimdiye kadar. Partilerin isimlerini gösteriyoruz sordukları zaman, bilmedikleri zaman sayıyoruz sırayla. Kullanmak istedikleri partiye içeride gizli bir şekilde mührü basmasını söylüyoruz, zarfa katlayıp koymasını söylüyoruz. Daha sonra çıktıklarında sandığa atıyorlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber