Kılıçdaroğlu gazeteciye bin TL tazminat ödeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2011 12:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Araştırmacı-yazar Talip Doğan Karlıbel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında açtığı manevi tazminat davasını kazandı. İstanbul Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında, Hakim Mustafa Cahit Mergen, Kılıçdaroğlu'nun bin TL tazminat ödemesine hükmetti.

Araştırmacı-yazar Talip Doğan Karlıbel, 29 Haziran 2009 tarihinde Kılıçdaroğlu hakkında İstanbul Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dava dilekçesinde, "Kılıçdaroğlu'nun kendi internet sitesinde, hem de birçok basın yayın kuruluşunda, kendisine asılsız iftiralarda bulunarak kişilik haklarını zedelediğini, 05.12.2008 tarihinde '07.10.1999- 13.09.2000 tarihleri arasında hapis yatıp hüküm giymiş bir dolandırıcıdır diye TV kanalları ve gazetelerde iftiralar atıp basın açıklaması yaptığını', CHP hakkındaki yayınları sebebiyle kendisini karalamak için bu tür yayınlar yapıldığını ve kişilik haklarının zedelendiğinden bahisle 10 bin TL maddi tazminat" talebinde bulunmuştu. Karlıbel, 12 Ekim 2009 tarihli dilekçesinde ise yasal faiziyle birlikte manevi tazminat istemişti.

Karar duruşmasına, Kılıçdaroğlu'nun avukatı Nurettin Dicle Evren de katıldı. Evren, savunmalarını tekrarlayarak davanın reddini talep etti. Mahkeme, kararında "Davanın 1.000,00 TL üzerinden kabülüne, fazlaya ilişkin istemin reddine, dair ekli gerekçeli karar, kararın taraflara tebliğini takip eden 15 gün içinde Yargıtay yolu açık olmak üzere açıkça okunup anlatıldı." ifadelerini kullandı.

Karardan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Araştırmacı-yazar Talip Doğan Karlıbel, adaletin yerini bulduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun iddialarının doğru olmadığının anlaşıldığını vurguladı. Kılıçdaroğlu'nun belediye seçimlerinden bir süre önce "Dosyacı Kemal'in Dosyaları" adlı kitabı kendisinin yazdığını iddia ettiğini, ayrıca bir davadan dolayı hüküm yediğini ve sözlerine inanılmayacağını ileri sürdüğünü anlatan Karlıbel, bunun üzerine tazminat davası açtığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu'nun bu iddiaları ortaya atmasının nedeninin ise kendisinin şahsıyla ilgili bazı araştırmalar yapması ve bunun da doğru çıkması, Almanya'da bazı PKK'lılar ile görüşmeler yaptığını söylemesinden dolayı olduğunu savunan Karlıbel, Kılıçdaroğlu'nun kişilik haklarına saldırarak kendisini kamuoyunda küçük düşürmek istediğini belirtti.

Mahkeme karanının kesinleşmesinin ardından kazandığı parayı Deniz Feneri ile Kimse Yok Mu Derneği'ne bağışlayacağını dile getiren Karlıbel, davayı kazanmasının önemli olduğunu ve asılsız iddiaların çürüdüğünü kaydetti.

Karlıbel'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında açtığı manevi tazminat davasının bilirkişi raporunda ise "Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının eleştiri sınırları içinde kabul edilemeyeceği, gerçek olaylara ve haklı nedenlere dayanan eleştirilerin de sert, kırıcı ve kişiyi küçük düşürücü olabileceğinin de gözardı edilmemesi gerektiğini, davalının kendisine yöneltilen eleştirilere karşı verdiği cevaplar sırasında, davacı hakkında 'dolandırıcılıktan mahkum olmuş kişi' biçiminde yaptığı tanımlamanın, mahkumiyet kararının kesinleşmemiş olması ve ortadan kalkması haliyle, davacının kişilik haklarına saldırı teşkil edeceği" vurgulanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber