Hava kuvvetlerinde, İstifa edenin maaşı 5'e katlanıyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 07 Haziran 2011 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hava Kuvvetleri'nden her yıl ortalama 30 pilot istifa ediyor. TSK'da iken 3 bin 450 lira maaş alan bir tuğgeneral, istifa ettiği gün, istediği havayolu şirketinde 15-20 bin lira maaşla pilotluğa başlıyor.

ERCAN SEKİ

GENERALLER PİLOT OLDU

Hava kuvvetlerinden ayrılan pilotların çoğu Türk Hava Yolları'nı tercih ederken, Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu Pegasus'ta, Tuğgeneral Sinan Şanlı ise Atlas Jet'te pilotluk yapıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde istifa mekanizması pek kolay rastlanmayan bir durum olarak bilinir. Ancak son yıllarda özellikle de Türk Hava Kuvvetleri'nde peş peşe yaşanan istifalar dikkat çekici. Çünkü her yıl ortalama 30 kurmay pilot Türk Hava Kuvvetleri'nden ayrılarak, sivil havayollarında pilotluğa başlıyor.

Askeri pilotlar tuğgeneral rütbesinde 3 bin 450, tümgeneral olduklarında da 3 bin 950 lira maaş alıyorlar. İstifa edip sivil havacılığa geçenler ise, ikinci pilot olarak işbaşı yapıp 15-20 bin lira arasında değişen maaşa kavuşuyorlar. Yani attıkları bir imza ile askerken aldıklarından 4-5 kat daha fazla para kazanmaya başlıyorlar.

Üç yıl ikinci pilot olarak uçup, 1500 saat uçuşun ardından kaptan pilot koltuğuna oturuyorlar. Ondan sonraki maaşları ise 30 bin lirayı buluyor. Tabii bu arada şunu da unutmamak lazım; Hava Kuvvetlerinden istifa edebilmek için 15 yıllık zorunlu hizmet dönemini tamamlamış olmak gerekiyor. Şu anda Türkiye'de sivil havacılıkta uçan 8 bin 256 pilottan, 5 bin 778 tanesi emekli asker. Bir başka deyişle, sivil havacılıktaki pilotların yüzde 70'i, Türk Hava Kuvvetleri kökenli.

EMEKLİ GENERALLER UÇUYOR

2007 yılında YAŞ kararına tepki olarak istifa eden Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu şu anda Pegasus Havacılık'ta kaptan pilot... Aynı yıl Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanıyken istifa eden Tuğgeneral Muzaffer Karaca da, halen Türk Hava Kurumu Efes Meydan İşletme Müdürlüğü'nde öğretmen pilot olarak görev yapıyor. 2009'da Hava Harp Okulu Komutanıyken silahlı kuvvetlerden ayrılan Tümgeneral Sinan Şanlı da Atlas Jet Havayollarında pilotluk yapıyor. Aynı yıl İzmir Çiğli'de Uçuş Okulu Komutanlığı'ndan istifa eden Tuğgeneral Bürhan Özbayram ise emekliliğinin ardından Onur Air'de pilotluğa başladı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber