Uzmanlardan sünnet uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2011 11:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Sünnet sezonunun açılmasıyla uzmanlar, hatalı sünnet konusunda anne ve babaları uyardı.

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Sadi Turkan, çocukların sünnete psikolojik olarak da hazırlanması gerektiğini söyledi. Çocukları 'kestireceğiz' gibi korku verici ifadelerle korkutmanın psikolojik olarak zararlı sonuçlara yol açabileceğini anlatan Turkan, şöyle konuştu: "Unutulmamalıdır ki okul çağına gelmiş çocuklar sünnetlerini ömür boyu unutmazlar.

Çocuğun sünnetini yapacak kişinin bu konuda uzman olup olmadığına dikkat edilmeli. 'Sünnetçi' adı altında ortalıkta dolaşan her kişiye gelişigüzel sünnet yaptırılmamalıdır. Sünnetin 'merasim' adı altında sağlıksız ve kalabalık ortamlarda yapılması hem tıbbi hem de çocuk psikolojisi açısından uygun değildir. Sünnet işlemini yapan kişinin, bu cerrahi işlemin tüm yükümlülüğünü üzerine alması şarttır."

Hatalı yapılan sünnetin çocuğun tüm geleceğini etkilediğini söyleyerek, anne ve babaları uyaran Turkan, evde ve toplu yapılan sünnetlerden de kaçınılması gerektiğini söyledi. Turkan, cerrahi aletlerin yeterince steril olmadığı ortamlarda yapılan sünnet sonucunda çocuğun AİDS, hepatit gibi bir takım tehlikeli hastalıkların bulaşabileceği konusunda uyardı. Turkan, sünnetle ilgili ailelerin dikkat etmesi ve önemsemesi gereken hususları şöyle anlattı: "Sünnet basit bir cerrahi işlem değildir. Sünnet bir

ameliyattır. Hatalı yapılan bir sünnet çocuğunuzun tüm geleceğini etkiler. İleride mutlu bir cinsel yaşam için sünnetin düzgün yapılması büyük önem taşır. Sünnette kullanılan cerrahi aletler yeterince steril değilse, çocuğunuza AIDS, hepatit gibi birtakım tehlikeli hastalıklar bulaşabilir. Sünnette kullanılan malzemelerin kaliteli olması yapılan işlemin ciddiyeti açısından önem taşır. Sünnet yapılmadan önce çocuğun başta yumurtalıkları olmak üzere genel muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Mevcut birtakım

hastalıklar varsa mutlaka belirlenmeli ve sünnet uygun koşullarda yapılmalıdır. Kanama pıhtılaşma bozuklukları, idrar deliğinin geride olması gibi durumlarda çocuğa sünnet yapılması uygun olmayabilir. Böyle durumlar hekim tarafından yapılan muayene ve tetkikle anlaşılabilir. Sünnet için ideal yaş iki yaş öncesidir. Ya da altı yaş sonrasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber