MEB Personel yönetimini anlamaya çalışmak

Milli Eğitim Bakanlığı, ülkemizdeki en büyük Bakanlık... Sadece öğretmen sayısı 700 bine yakın. Haliyle MEB'e ait her haber çok okunmakta, çok ilgi görmekte ve çok yorum almaktadır. Memurlar.net olarak bizler de uzun yıllardır MEB'in uygulamalarına katkı sunmaya çalışmaktayız. Bugünkü yazımızda ise Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yetkililerinin ruh haline değineceğiz. Ancak sonuç cümlesini en baştan söymek uygun olacaktır. Memurlar.net olarak uygulamadaki yanlışlıkları gerekçeleri ve sonuçları ile ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu gayet doğal, çünkü doğruyu yada uygulamayı herkes zaten biliyor ve bir şekilde paylaşıyor. Önemli olan başka bir bakış açısı ile değerlendirip yol yada hatayı gösterebilmek, hem kamuoyuna hem de etkili ve yetkililere?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Temmuz 2011 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde MEB Personel Genel Müdürlüğünde işler ardı ardını kovalıyor. Adeta dur durak yok. Bunlar yapılırken eğitimcilerin tepkilerine yol açan uygulamalar yok değil ama iş yoğunluğuna yetişmekte, takipte güçlük çektiğimizi ifade etmek isteriz.

Seçimden hemen önce başlayan yoğunluk seçimden sonrada devam ediyor.

Bu ardı ardına gelen iş yoğunluğu doğal olarak İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerini de etkiliyor. İl Milli Eğitim Müdürlüklerindeki özellikle atamada bulunan personelin izinlerinin düzenlenmesinde güçlükler yaşanıyor.

MEB'de son günlerde uygulamaya konulan, hem bakanlıkta hem de İl/İlçe Milli Eğitimlerde yoğunluk yaratan işlere bir bakacak olursak;

- Nisan ayında Norm Kadro yönetmeliği ve Normların Güncellenmesi

- Haziran 2011'de, 30 bin öğretmen alımı çalışmaları ve atamaları

- İl içi isteğe bağlı yer değiştirmeleri

- 4/B öğretmenlerin kadroya alınmaları

- İl dışı isteğe bağlı yer değiştirmeleri

- 2006-2007'de sınav kazandığı halde Uzman Öğretmen olamayanlara Uzman Öğretmenlik Hakkı Verilmesi.

- İsteğe bağlı yönetici atamaları

- Alan değişikliği başvuruları ve sonuçlandırılması

- Temmuz 2011 Öğretmen alımı başvuruları

- İlköğretim pardon Eğitim Müfettişlerinin yer değiştirme yönetmeliği ve başvuru alınması.

Bunlar olurken sırada bekleyenler de var;

- 20 Temmuz gibi Özür grubu yer değiştirmeler,

- Müfettişlerin yer değiştirmelerinin yapılması,

- Ağustos2011 Öğretmen alımı planlaması,

- ?

Tüm bunların yanı sıra;

Yoğunluktan mıdır bilinmez ama kamuoyunun beklediği bazı konular unutulabiliyor. Örneğin Öğretmenlerin İller arası yer değiştirme sonuçlanalı çok oldu ama oluşan taban puanlar henüz açıklanmadı.

Yönetici atama yönetmeliği aylardır çıkarılamadı seslerini duyar gibiyiz. Bu yönetmelik değişikliği hazır. Devlet Personel Başkanlığından olumlu yanıt da alınmış. Müsteşarlığa gönderildi. Sayın bakan ya bugünlerde imzalayacak yada kabinenin açıklanması beklenecek. Müdür yardımcılarına rotasyon var ve 8 yılını dolduranları kapsıyor. 10-15 güne hazır edip bu yıla yetiştirmek niyetinde bakanlık. Müdürlerdeki durum ise yine 5 yıl şeklinde. Eğer son anda bir değişiklik olmazsa. Bakanlık yetkilileri ve özellikle sayın Genel Müdür Necmettin YALÇIN müdürlerin de 8 yılda yer değiştirmelerine olumlu bakabilir. Bu yıldan sonra, daha doğrusu Rotasyona uğrayan müdürler yeniden rotasyona tabi olmadan, bu değişikliğin yapılması muhtemel.

Ayrıca Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki değişiklikler de sırada.

Bakanlığın bu yoğunluğuna en çok da siyasilerin ani kararları ve planlama dışı talepleri sebebiyet vermektedir.

MEB Personel eleştiriden bunalmış, sağlam adım atmaya ve eleştiri oklarının hedefi olmamaya maksimum gayret gösteriyorlar ama yine de yaranamadıkları oluyor doğal olarak. Bazen doğruyu yapmak için çıkılan yolda yanlışlar yapılıyor bazen de yanlışı bile bile yapıyorlar. Çoğu zaman da insanların çıkarlarına uygun düşmeyen uygulamalar nedeniyle eleştiriliyorlar.

En çok da haksız yere suçlamalar ile iftiralar yıpratıyor onları. Eğitimin göbeğinden (okul yöneticiliği, şube müdürlüğü gibi görevlerden) gelenlerin damdan düşer gibi geldikleri, haksız yükseldikleri gibi iftiralar asılsız iddialar kahrediyor onları.

Haklı eleştiri karşısında boyunları kıldan ince büküp kalıyorlar.

Bu yorumlarımız bizzat elde edilen izlenimler doğrultusunda sizlerle paylaşırken; hep yanlışlıkları dilimiz döndüğümüzce vurguladıklarımıza söz verelim, onların duygularına tercüman olalım istedik. Onlar direkt bu ifadeleri kullanmış olmasalar da?

Bugüne kadar bakanlıkta hiç mi doğru işler olmuyor hep eleştiriyoruz diye suçlayanlara bu yazı bir örnek olsun. Doğruyu her zaman alkışlar, yanlışlar karşısında da sesimiz çıktığı kadar haykırırız aslında?

Bizi eleştirenlere bir örnek sunalım. Yıl 2010. Yıllar sonra (5 yıl) yönetici ataması yapılabilecek, buna imza atanları memurlar.net'te tebrik de ettik.

?Yönetmeliğin yayımlanması, kılavuzun yayımlanması ve sürecin çözümü noktasında kararlılığı nedeniyle Sayın Bakan ÇUBUKÇU, Personel Genel Müdürü Necmettin YALÇIN, Mevzuat Dairesi Başkanı Tahir KILIÇARSLAN ve Mevzuat Şubesi Şube Müdürü Kutlay ŞİMŞEK'e eğitimciler adına tebriği borç bilirim.
Elbet ki yapılan iş görevleri gereğidir fakat son yıllarda yaşadığımız keyfi uygulamaların önüne geçilerek böyle bir uygulamayı koymaları eğitim adına önemli bir gelişmedir.
Maksut BALMUK-
Eğitim Yöneticisi?

cümleleriyle...

Biz, özellikle ben, uygulamadaki yanlışlıkları gerekçeleri ve sonuçları ile ortaya koymaya çalışıyorum. Bu gayet doğal çünkü doğruyu yada uygulamayı herkes zaten biliyor ve bir şekilde paylaşıyor. Önemli olan başka bir bakış açısı ile değerlendirip yol yada hatayı gösterebilmek hem kamuoyuna hem de etkili ve yetkililere?

Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz yorumlarımızda?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber