21.8.2003 tarihinde yapılan ikinci toplu görüşmelerde hükümet kanadının, tasarrufu teşvik kesintileri hakkında sendikalara verdiği bilgi notu

Haber Giriş : 23 Ağustos 2003 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4853 SAYILI ÇALIŞANLARIN TASARRUFLARINI TEŞVİK HESABININ TASVİYESİ VE BU HESAPTAN YAPILACAK ÖDEMELERE DAİR KANUN UYARINCA YAPILAN ÖDEMELER HAKKINDA NOT

Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabının Tasviyesi

1-3417 sayılı Kanunun 4853 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırıldığı 29.04.2003 tarihi itibariyle mevcut sistem kayıtlarındaki net ana para tutarı 1.441 Katrilyn TL'dir.

2-4853 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca hak sahiplerine 30.04.2003 tarihinden itibaren ana para ödemelerine başlanılmıştır.

3-Bu çerçevede,

30.04.2003-31.05.2003 tarihleri arasında 818.4 trilyon TL,
Haziran ayında 180.2 trilyon TL,
Temmuz ayında 77.9 trilyon TL,
Ağustos ayında (20.08.2003 tarihine kadar) 50.5 trilyon TL

olmak üzere toplam 1.127 Trilyon TL tutarında ödeme yapılmıştır.

Ödeme Planı ile Gerçekleşme Arasındaki Fark Nedenleri

1-Sistemde görünen anapara ile ödenen anapara arasında fark olmasının esas nedeni; Kurum ve işveren tarafından çalışanları adına kesinti ve katkıların toplu olarak yatırılmış olması, bu tutarların "Tasarrufu Teşvik Kesintileri 3 Aylık Şahıs Bildirim Formları" ile kişi bazında tasarruf kesintisi ve katkı bilgilerinin Bankaya bildirilmemiş olması

2-Hak sahiplerine en optimum biçimde ödeme yapılabilmesini teminen hak sahiplerine istedikleri takdirde kurumları aracılığı ile anaparalarını herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubesi aracılığı ile tahsil etme imkanı getirilmiştir.

Ancak, kurumların büyük çoğunluğu (Bakanlıklar dahil) bireysel başvuruyu tercih etmiş olup bu yüzden ödemeler zaman almıştır.

3-İşyerleri kapatılan veya tasviye edilen hak sahiplerinin geçmişe yönelik kayıtlarına ulaşamamaları nedeniyle adlarına yatırılan tutarların Bankada kendi adlarına açılan tasarrufu teşvik hesaplarında kayıtlı kısmı ödenebilmektedir.

4-Anaparları çok küçük miktarda olan hak sahiplerinin bu tutarları almadıkları Banka yetkililerince ifade edilmektedir.

5-Ayrıca, 3417 sayılı Kanun uyarınca tasarruf kesintileri ve kayıtlarının neması ile birlikte ödenmesi için dava açan kişiler anaparalarını almamışlardır.

Kanun Yürürlüğe Girdikten Sonra İntikal Eden Sorunlar

1-Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri gibi bazı kurum ve kuruluşların il ve ilçelerde tasarruf kesintisi ve katkı paylarının saymanlıklar aracılığıyla ve tüm kamu kuruluşları için topluca yatırıldığı için geçmişe yönelik kayıt tesisi sırasında ilgili Kurumlara ait ödemelerin ayrıştırılmadığı ve çok eski yıllara ait banka dekontlarının bulunmasında güçlükler yaşanmıştır.

2-3417 sayılı Kanun kapsamına girmedikleri halde; bazı kurum ve işverenler tarafından, çalıştırdıkları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ve yabancı uyruklu kişiler için 3417 sayılı Kanun hükümlerine göre tasarruf tesşvik hesapları açıldığı ve bu hesaplara tasarruf kesintisi ve katkı tutarları yatırılmıştır.

3-Bunun yanısıra, T.C. vatandaşı iken 3417 sayılı Kanun kapsamında olan ancak sonradan Türk vatandaşlığından çıkarak yabancı uyruğa geçtiği için anapara ve emeklilik ödemelerinden faydalanamayan kişiler bulunmaktadır.

4-Belediyelerin bir kısmının çalışanlarının aylıklarından kesinti yaptıkları halde bu tutarları ve işveren katkılarını T.C. Ziraat Bankasında ilgililerin adına yatırmadıkları için bunlara ödeme yapılamamaktadır.

Sorunlara Getirilen Çözümler

1-29.04.2003 tarihli Devlet Bakanlığı onayı ile süresinde ödenen ancak ilgili dönem formları Bankaya etmemeiş tutarların ilgili kurum ve işyerlerinin "Tasarrufu Teşvik Kesintileri 3 Aylık Şahıs Bildirim Formları", "Tasarrufu Teşvik Kesintileri Aylık Bildirim Formları" ve Banka dekontlarının ilgili döneme ilişkin anaparnın yatırıldığı şube aracılığı ile Bankaya iletilerek Tasarrufu Teşvik Hesapları kayıtlarına işlenmesini takiben ödeneceği düzenlenmiştir.

Devlet Bakanlığının 04.07.2003 tarihli onayı ile geçmişe yönelik kayıt tesisi talebinde bulunan genel ve katma bütçeli kuruluşlarda çalışan hak sahiplerinin, önceden bildirim yapılmamış tasarruf tutarlarının, Tasarruf Kesintisi Şahıs İcmal Bordroları ile en son çalıştıkları işyerlerinin il ve ilçedeki en yüksek ita amirinin onayı ile T.C. Ziraat Bankasına bildirilmesi halinde bu kayıtların esas alınması ve dekont istenilmemesi yönünde bir düzenleme yapılarak bahse konu kuruluşların karşılaştığı sorunlar çözülmüştür.

Eksik yatırılan veya eksik bildirilen tutarlar ise yukarıda belirtilen düzenlemeler çerçevesinde yatırılması veya bildirilmesi ardından, hesaplarına işlenmesini takiben ödenmektedir.

2-2853 sayılı Kanunun 8'inci maddesiyle, 3417 sayılı Kanun gereğince süresinde ödenmeyen tasarruf kesintileri ve katkı paylarının hak sahipleri adına açılmış bulunan Tsarrufu Teşvik Hesaplarına yatırılması düzenlenmiştir.

Bu şekilde hak sahiplerinin nam ve hesaplarına yatırılması gereken ancak süresinde yatırılmamış tasarrufb kesintileri ve katkı paylarının yatırılmasını temin etmek suretiyle hak sahiplerinin mağduriyeti önlenmesi amaçlanmıştır.

Eksik yatırılan veya eksik bildirilen tutarlar, konuyla ilgili düzenlemeler çerçevesinde yatırılması ve/veya bildirilmesi ardından, hesaplarına işlenmesini takiben ödenecektir.

3-Ödeme sırasında T.C. Vatandaşı olmayan kişilerden, T.C. Kimlik numarası yerine pasaport numarası istenilerek ödeme yapılması durumunda yabancı uyruklara, KKTC vatandaşlarına ve TC vatandaşı iken sonradan yabancı uyruğu geçenlerede ödeme yapılabileceği düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber