Okul müdürlerinin norm kadroyu belirlerken yaptığı hata

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ocak 2012 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel Bilgi Ve Meslek Dersi Öğretmenlerinin Norm Kadro Sayılarının Tespiti İçin Tablo

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumların norm kadro çizelgeleri Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre düzenlenmektedir.

Yönetmeliğin ?Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu? başlıklı 11. maddesinde; ?Örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarında, genel bilgi ve meslek derslerinden haftalık toplam ders yükü;

a) 6?31 saate kadar 1,

b) 31?42 saate kadar 2,

c) 42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1,

öğretmen norm kadrosu verilir.

Bu şekildeki hesaplama sonrasında artan ders yükünün en az 15 saat olması halinde ilave olarak 1 öğretmen norm kadrosu daha verilir.? amir hükmü mevcuttur.

Madde hükmüne göre; genel bilgi ve meslek dersi öğretmenlerinin norm kadroları tespit edilirken 11. maddenin (c) fıkrasının zaman zaman yanlış uygulandığını görmekteyiz. Okul idareleri ders yükü 42 saatten fazla olduğunda 15 saatten az olan arta kalan saatlere de norm vermekteler, daha sonra yapılan hata fark edilince de bir sonraki norm kadro tespit zamanında düzeltme yoluna gidilmekte, bu arada okula ataması yapılan öğretmen olmuş ise okuldaki en düşük hizmet puanına sahip öğretmen norm kadro fazlası durumuna düşmektedir. Okul idarelerinin yapmış olduğu bu hatalar öğretmenleri norm kadro fazlası durumuna düşürmekte, buna binaen de öğretmenler istemeden kurum değiştirmek zorunda kalmaktadır. Bu da gereksiz yazışmalara ve idari davaların açılmasına neden olmaktadır.

Madde uygulamasını örneklendirecek olursak;

Ders Yükü Norm Kadro Sayısı
31 saat 1 Norm
46 Saat 2 Norm (31+15 Saat den)
57 Saat 3 Norm (42+15 Saat den)
78 Saat 4 Norm (63+15 Saat den)
99 Saat 5 Norm (84+15 Saat den)

Diğer taraftan, norm kadro sayıları hesaplanırken okul yöneticilerinin branşı itibariyle gireceği 6 saatlik süre, ders yükü süresinden düşüldükten sonra kalan ders yükünün mevcut öğretmenlerle ilişkilendirileceği de unutulmamalıdır.

Ayrıca, yönetmelikte herhangi bir zorunluluk olmadığı halde, ilerde doğabilecek sıkıntıların önüne geçmek adına norm kadro tespit çizelgeleri okul idarelerince hazırlandığında, okul idaresince okullarında görev yapan tüm öğretmenlere imza karşılığı duyurulması doğabilecek sıkıntıları önceden önleyecektir.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net öğretmenler bölüm sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber