Tapu müdürlüğü de mirascılık belgesi verebilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ocak 2012 01:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu, 2644 sayılı Tapu Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısını Meclise sevk etti.

Tasarı ile 2644 sayılı Kanuna ek madde eklenmekte olup, bu ek madde ile tapu müdürlükleri artık mirascılık belgesi verilebilecektir.

İŞTE İLGİLİ KANUN TASARININ MADDESİ

MADDE 3- 2644 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 1- Tapu müdürlüğü görevlilerince, ölen kişiler arasında taşınmazı bulunanlardan Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kayıtlı olanların hak sahibi mirasçılarının miras payları tespit edilerek mirasçılık belgesi düzenlenir.

Sulh hukuk mahkemeleri ve noterliklerce verilen mirasçılık belgeleri taşınmazın bulunduğu ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir. Mahkemeler, noterlikler ve tapu müdürlükleri


tarafından verilen mirasçılık belgelerine göre taşınmazın re'sen elbirliği mülkiyeti şeklinde tescili yapılır.

Ancak nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli bulunmaması veya mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda, tapu müdürlüğünce mirasçılık belgesi verilemez.

Tapu müdürlüğünce verilen mirasçılık belgesi hakkında, hakkı ihlal edilenler tarafından sulh hukuk mahkemesine yapılan itiraz üzerine verilen kararın bir örneği gereği yapılmak üzere ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber