Bilgisayar işletmeni yapılan kadastro teknisyeni davayı kazandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ocak 2012 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.

ANKARA 10. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 201.1/l294
KARAR NO : 2012/45

DAVACI VEKİLİ: Erdoğan Akpınar'ı Temsilen Yapı Yol Sen: Av. Çiğdem Tan Ziya Gökalp Cad. No:36/20 Kızılay / ANKARA

DAVALI : Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü /ANKARA

DAVANIN ÖZETİ : Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığında kadastro teknisyeni olarak görev yapmakta olan davacının, aynı birime bilgisayar isletmeni olarak atanmasına ilişkin davalı idarenin 28.4.2011 tarihli işleminin; haksız ve hukuka aykırı olduğu, hiçbir memurun sınıfının dışında ve derecesinin altında bir yerde çalıştırılamayacağı, kadrosu kaldırılan memurların niteliklerine uygun görevlere atanmalarının asıl olduğu, eski kadrosuna eşdeğer bir yere atamasının yapılmadığı ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN OZETİ : 6083 sayılı Kanun İle kurumun yeniden yapılandırıldığı, 6083 sayıl Kanunun 104. Maddesi uyarınca davacının kadrosunun iptal edilmesi nedeniyle dava konusu işlemin tesis edildiği belirtilerek haksız açılan davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MÎLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 10. idare Mahkemesi'nce gereği görüşüldü:

Dava, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığında kadastro teknisyeni olarak görev yapmakta olan davacının, aynı birime bilgisayar isletmeni olarak atanmasına ilişkin davalı idarenin 28.4.201 l tarihli işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 45. maddesinde; Hiç bir memurun sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamayacağı, "Bir Sınıftan Başka Bir Sınıfa Geçme" başlıklı 71. maddesinde; Memurların eğit dereceler arasında veya derece yükselmesi sureliyle sınıf değiştirmelerinin caiz olduğu, bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmalarının ş,art olduğu, bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri' sürelerin yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınacağı, kurumların, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilecekleri, 76. Maddesinde; Kurumların, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilecekleri, 91. maddesinde ise; Kadrosu kaldırılan memurların, en geç altı ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanacağı, bu memurların kurumlarında atama imkânı bulunmaması hâlinde aynı süre içinde başka bir kurumdaki kadrolara atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirileceği, bunların, atama işlemi yapılıncaya kadar kurumlarında niteliklerine uygun islerde çalıştırılacağı ve yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait malî haklardan ve sosyal yardımlardan yararlanmaya devam edeceği hüküm altına alınmıştır.

6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10. Maddesinin 4, Bendinde; "Ekli (T) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname eki (I) sayılı cetvelin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ait bölümünden çıkarılmış, ekli (II), fili) ve (IV) sayılı listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (T) sayılı cetvelin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ait bölümüne (II) ve (IV) sayılı listeler ve Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı bölümüne (III) sayılı liste eklenmiştir." hükmü ile kurumun merkez teşkilatında Kadastro Teknisyeni kadrolarının da aralarında bulunduğu (T) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek yerine (II) sayılı listede yer alan Bilgisayar isletmeni kadroları ihdas edilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığında kadastro teknisyeni olarak görev yapmakta olan davacının, kurumun yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6083 sayılı Kanun ile kadrosu iptal edildiğinden bahisle aynı birime bilgisayar isletmeni olarak atandığı, bunun üzerine de bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda, dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler ile 6083 sayılı Kanun hükümlerinin birlikte incelenmesinden, davalı idarenin merkez teşkilatında Kadastro Teknisyeni kadrolarının da aralarında bulunduğu (f) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek yerine (II) sayılı listede yer alan Bilgisayar isletmeni kadrolarının ihdas edildiği görülmekle birlikte, (I) sayılı listede yer alan ve iptal edilen kadastro teknisyenliği kadrolarının 1. derece kadrolar olmayıp 3. ila 10. derece kadrolar olduğu, bir başka ifadeyle 1. derece kadastro teknisyenliği kadrosunun iptal edilmediği, dolayısıyla 1. derecenin 4. kademesinde kadastro teknisyeni olarak görev yapan davacının kadrosunun iptal edilmediği anlaşılmaktadır.

Diğer yandan, yukarıya alının mevzuat hükümleri uyarınca, hiç bir memurun sınıfının dışında çalıştırılamayacağı, bunun aksine bir yorumun memuriyet güvencesi ve kazanılmış hak ilkesine aykırılık teşkil edeceği tartışmasızdır,

Her ne kadar yukarıya alınan 657 sayılı Kanunun 71. maddesi uyarınca kurumların, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilecekleri, bu konuda idarenin takdir yetkisinin bulunduğu açık ise de, idareye tanınan bu takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız olamayacağı, idarenin takdir yetkisini kullanırken kamu yararı ve hizmet gerekleri ile memurun kazanılmış haklarını gözetmesi gerektiği de açıktır.

Bu durumda, davacının kadrosunun iptal edildiği gerekçesiyle hizmet sınıfı ve bu konudaki kazanılmış hakkı korunmadan Teknik Hizmetler Sınıfı içerisinde yer alan kadastro teknisyenliği kadrosundan Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki bilgisayar işletmenliği kadrosuna yapılan atamasında hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 151,70 TL yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca davacı vekili için takdir olunan 600,00 TL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere, 12/1/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan

MAHMUT ŞEN 37750

Üye ENDER GÜNGÖR

103138

Üye KADİR SAY

103142

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber