Cezaevindeki taciz iddiaları yargıya taşındı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2012 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'nın Pozantı ilçesinde yer alan M Tipi Çocuk ve Genç İslahevi'ndeki tutuklu ve hükümlü çocuklara 'cinsel taciz' ve 'işkence' yapıldığı iddiaları yargıya taşındı.

Adana Adliye Binası önünde bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) gibi sivil toplum kuruluşu ve sendikalar, Pozantı'da yaşananlarla ilgili olarak önce ortak bir açıklama yaptı, ardından da cezaevi yöneticileri ve görevli memurlar hakkında; 'işkence, kötü muamele, hakaret, cinsel istismar, tecavüz, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal' iddialarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Üzerinde, 'Çocuklara İşkence, Taciz ve Tecavüzün Adresi; Pozantı ve Kürkçüler Cezaevi' ifadesinin yer aldığı pankart açan eylemciler adına konuşan Serpil Aslan, cezaevinde yaşananları; 'dehşet' olarak nitelendirdi.

"POZANTI CEZAEVİ'NDE YAŞANAN VAHŞETTİR"

Aslan, söz konusu cezaevinde yaklaşık 4 ay kalan 15 yaşındaki H.K. adlı bir çocuğun, İHD Mersin Şubesi'ne başvurusu sonrasında Pozantı M Tipi Çocuk ve Genç İslahevi'nde yaşananların ortaya çıktığını hatırlattı. H.K.'nın mektubundan da alıntılar yapan Aslan, "Hapishane idaresinin bilgisi dahilinde ve bizzat yönlendirmesiyle siyasi çocuk tutuklulara ülkücü ve adli tutuklularca işkence yapıldığı bir kez daha bu şekilde ortaya çıktı. Bakanlığın hiçbir açıklaması bu gerçeği gizleyemez. Pozantı Cezaevi'nde yaşanan vahşet, Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) gerçek yüzünü tüm açıklığıyla ortaya serdi" dedi. Türkiye'de 2002 yılında yargılanan çocuk sayısının 27 olduğuna dikkat çeken Aslan, bu rakamın 2008 yılında 496, 2011 yılındaysa bin 23'e yükseldiği yorumunda bulundu.

"POZANTI'DAKİ BENZER BİR DURUM KÜRKÇÜLER'DE DE YAŞANDI"

Uyuşturucu, cinayet ve taciz gibi suçlardan dolayı tutuklu bulunan çocuklarla, TMY kapsamında tutuklanan çocukların aynı koğuşta kalmasının; işkence, dayak, taciz ve tecavüz gibi olayların yaşanmasına zemin hazırladığını savunan Aslan, bu durumun yasalara da aykırı olduğunu savundu. Pozantı M Tipi Çocuk ve Genç İslahevi'nde yaşananlardan dolayı Adalet Bakanlığı ve cezaevi idaresini sorumlu tutan Aslan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i de istifaya davet etti. Pozantı'daki benzer bir durumun Adana Kürkçüler

Cezaevi'nde de yaşandığını iddia eden Aslan, bu duruma artık bir son verilmesini istedi. Avukat Tugay Bek de, konuyla ilgili olarak savcılıkla daha önce görüşmede bulunmalarına rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını belirterek, Pozantı Cezaevi'nde görevli kurum yöneticileri ve görevli memurlar hakkında; ''işkence, kötü muamele, hakaret, cinsel istismar, tecavüz, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal' iddialarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

SONER KAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber