2B'de peşin ödeyene yüzde 20 indirim/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'ten geçen 2B yasasıyla ilgili Maliye Bakanlığı tanıtım atağına kalkıyor. Türkiye genelinde bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. 2B arazi satın almak isteyen kişiler vergi idarelerinin giriş kapısında karşılanacak.

Hüseyin Özay

Meclis Genel Kuru-lu'nda yapılan değişikliklerle önceki akşam kabul edilerek yasalaşan kamuoyunda 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören yasayla ilgili Maliye Bakanlığı hemen harekete geçti. Maliye, 2B için başvuracaklara ?VIP' (Çok önemli kişi) muamelesi yapacak. Yasa yürürlüğe girmeden yasayla ilgili tanıtım stratejisini belirleyen Maliye Bakanlığı, 2B arazilerini alacak olan kişileri, beş yıldızlı otellerde olduğu gibi, kapıda bir görevli tarafından karşılanarak ilgili birime yönlendirilecek. Maliye, yasayı Cumhurbaşkanı'nın onaylaması ve bazı uygulama yönetmeliklerinin çıkmasının ardından belirlediği bedelleri 2B sahiplerine tebliğ edecek. Tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödeme yapılacak. Üç aylık sürede başvuru olmazsa bu araziler Hazine'ye geçecek. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Mü-dürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, yasa kapsamında satılabilecek durumda bulunan yaklaşık 26 milyar liralık arazi bulunuyor. Arazile-rin bedelin yüzde 70'i üzerinden satıldığı baz alındığında ise kasaya azami olarak 18 milyar liranın girmesi söz konusu olacak. Maliye Bakanlığı'nın, bu nedenle 2B yasasına yönelik tanıtım kampanyalarına büyük önem verdiği belirtildi.

Broşür ve filmlerle anlatılacak

Maliye, yasadan daha fazla kişinin faydalanması için, 2B arazilerinin satışı konusunda kapsamlı bir tanıtım atağı başlatacak. Bu çerçevede, arazilerle ilgili bilgilendirme toplantılarının yapılması, broşürlerin hazırlanması, tanıtım filmlerinin çekilmesi planlanıyor. Ayrıca, vatandaşlar, 2B arazilerinin satışıyla ilgili idarelerden telefonla da bilgi alabilecekler. Bunun yanında, vatandaşlara kolaylık sağlanması için, idarelerde 2B satışı arazilerinin satışını gerçekleştirecek birimler kurulacak. Söz konusu birimlerde görev yapacak personele 2B arazilerinin satışı konusunda eğitim verilecek. 2B arazilerini alacak olan kişiler, beş yıldızlı otellerde olduğu gibi, kapıda bir görevli tarafından karşılanarak ilgili birime yönlendirilecek.

PEŞİN ÖDEYENE YÜZDE 20 İNDİRİM

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman niteliğini yitirmiş Hazine arazilerinin satışına ilişkin yasa Meclis'ten geçti. Düzenlemeye göre, ?2B arazileri, rayiç bedelin yüzde 70'i karşılığında satılacak. Vatandaşlara, vade ve peşin ödeme seçenekleri sunulacak. Peşin ödemelerde yüzde 20 indirimi uygulanacak. En fazla taksit ise 5 yılda 10 eşit taksit halinde olabilecek.? NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

PEŞİN ÖDEMEDE YÜZDE 20 İNDİRİM

Yasaya göre, hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olacak. Arazinin bedeli, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise 3 yılda 6 eşit taksitte; dışında ise 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz ödenebilecek. Peşin ödemelerde yüzde 20, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Başvuru sahipleri, satış bedellerine mahsup edilmek üzere, belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2.000 lira, dışında olan yerler için 1.000 lira başvuru bedeli ödeyecek.

SATIŞ BEDELİNE İTİRAZ EDİLEMEYECEK

2B alanlarında bulunan taşınmazlar için, taşınmazların 31 Aralık 2011'den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler, bu taşınmazları satın almak için 3 ay içinde idareye başvurabilecek, taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek. Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyecek, dava açılamayacak. Satış bedelini ödemeyenlerin, doğrudan satın alma hakları düşecek. Ancak taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmeyecek, gecikme zammı uygulanacak.

ASKERİ BÖLGELERDE KADASTRO

YASAYLA, askeri yasak bölgelerde kalan orman vasfını kaybeden arazi üzerinde, orman kadastrosunun en geç 6 ay içinde yapılmasına imkan tanındı. Bu yerlerin 31 Aralık 2011 tarihinden önceki kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olan kişiler, hak sahibi sayılacak.

YENİDEN ORMAN OLACAK

MALİYE Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü'nce 2B alanlarından tekrar orman olarak değerlendirilmesi teklif edilen yerleri Genel Müdürlüğe tahsis edecek. Boşaltılan orman içindeki arazi, yapı ve tesis yerleri, Orman Genel Müdürlüğü'nce devlet ormanı olarak ağaçlandırılacak.

HANGİ ALANLAR SATILAMAYACAK?

HAK sahiplerine doğrudan satılması gereken taşınmazlardan ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan, özel kanunlar gereğince değerlendirilmesi gereken, Maliye Bakanlığı'nca belirlenen, içme ve kullanma suyu havzalarındaki maksimum su seviyesinden itibaren 300 metrelik bant içerisinde kalan yerler, hak sahiplerine satılmayacak.

ÜNİVERSİTELERE TESİS KURMA İMKANI

DEVLET üniversitelerine orman alanlarında tesis kurma imkanı sağlanacak. Yayla alanlarında bulunan bina ve tesisler, orman idaresince işletilecek, işlettirilebilecek veya kiraya verilebilecek. Gelir, Orman Genel Müdürlüğü döner sermayesine kaydedilecek.

DENİZLİ KÖYLÜLERİNE MÜJDE

SEHVEN hanedan arazisi olduğu zannedilerek Hazine adına kaydı yapılan, Denizli'de Beyağaç ilçesi Çamlık ve Cumhuriyet mahalleleri ile Pınarönü, Sazak ve Kızılağaç köyleri ile Kale ilçesine bağlı Köybaşı köyü sınırları içinde yer alan araziler, emlak vergi değeri üzerinden, kanunda belirtilen ödeme ve taksit koşularıyla hak sahiplerine doğrudan satılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber