Ankara itfaiyesiden, yaz boyunca baca temizletene yüzde 25 indirim

Haber Giriş : 26 Nisan 2012 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların, baca temizliklerini yaz sezonunda yaptırmalarını önerdi. Bu konuda indirimli tarife uygulanacağını kaydeden İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, 15 Eylül tarihine kadar bacasını temizleten Ankaralılara yüzde 25 indirim yapılacağını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, vatandaşlardan gelen çok sayıdaki baca temizliği talebini zamana yayarak, daha verimli çalışmak ve isteklere daha kısa zamanda cevap vermek amacıyla bir kampanya başlattı. Bacalarını 15 Eylül tarihine kadar temizletenlere yüzde 25 indirim yapılacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, kış aylarında görülen karbon monoksit zehirlenmeleri ve yangınların önemli bir bölümünün, bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğini hatırlattı. Vatandaşlardan; bir an önce apartman, konut ve iş yerlerinin bacalarını temizlettirmelerini isteyen Karakuş, ?Kış aylarında, doğalgaz ve diğer yakıt atıklarının hava çıkış noktası olan bacaların temizliği için yoğun talep oluyor. Bu yüzden de sıkışıklık yaşanıyor. Başkentliler, hem kendi güvenlikleri hem itfaiyenin daha verimli çalışabilmesi için zaman kaybetmeden şimdiden baca temizliğini yaptırsınlar.? dedi.

Kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangının, mal ve can güvenliğini tehdit ettiğini, gerek gazın, gerekse katı yakıtlı dumanın dışarıya çıkamaması sonucu karbonmonoksit zehirlenmesiyle de birçok insanın hayatını kaybettiğini anlatan Ceyhun Karakuş, baca yangınlarının genellikle alt katlarında lokanta, pastane, fırın benzeri iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğini söyledi. Bacaların, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallar olduğunu ifade eden Karakuş, ?Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar, gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev alır ve baca yangınları meydana gelir.? diye konuştu.

Vatandaşların basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakaların, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturduğunu vurgulayan Karakuş, ?Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Yani küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir.? diye ifade etti.

"YILDA EN AZ BİR KERE UZMANINA TEMİZLETİLMELİ"

Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerinde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğunu anlatan Karakuş, şunları söyledi: ?Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler. Vatandaşlar, kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalışıyor, bu yöntemler yanlış, bunlar baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olur. Bacaların temizlenmesi için İtfaiye Daire Başkanlığı'na gelerek randevu alınması gerekir. Vatandaşlar, 341 41 60 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabilir."

Baca temizliği için Turgut Özal Bulvarı Numara 9 Migros Yanı, Ata Sanayi bitişiği / Akköprü adresindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na müracaat edilmesi ve ücretin yatırılması gerekiyor. Vezneler ise 08.30 -16.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Baca temizlik tarifesinin indirim sonrasındaki fiyatları ise şöyle: "Soba-kombi bacası 23.45 TL, kazan bacası (Tekli) 44.25 TL, kazan bacası (çiftli) 88.50 TL, sanayi bacası özel 123.90 TL, şömine bacası 44.25 TL"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber